Avcılar İlçesi'nin coğrafi bilgi sistemleri ile sismik mikrobölgelemesi
Seismic micronozonation of Avcilar province with geographical information systems
- Tez No: 139649
- Danışmanlar: PROF. DR. KUTAY ÖZAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Microzonation, seismic soil parameters, site response analysis, response spectra, psloging xii
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geoteknik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı dinamik davranış analizi yöntemleri ile belirlenen sismik parametrelere göre mikrobölgeleme çalışması yapmak ve yapılan bu çalışmalar neticesinde elde edilen haritaları coğrafik bilgi sistemi methodunu kullanarak hasar dağılımı ile karşılaştırmaktır. Ayrıca, tek boyutlu dinamik davranış analizleri neticesinde belirlenen spektral davranış eğrilerini Türkiye Deprem Yönetmeliği (TDY)'ne ve A.B.D Yönetmeliği (NEHRP)'ne göre belirlenen yerel zemin sınıflarına ait spektral davranış eğrileri ile karşılaştırıp inceleme alanına ait tasarım davranış spektrumu üzerinde değerlendirmeler yapmaktır. Bu kapsamda, yakın bir zamanda 17 Ağustos 1999 Kocaeli depremine maruz kalan Avcılar İlçesi üzerinde bir çalışma yapılmıştır. Avcılar İlçesi'nde yapılan çalışma kapsamında bölgede yapılan bütün arazi deney verileri ilgili kurumlardan alınarak derlenmiştir. ÎBB Zemin Deprem Müdürlüğü'nden alman o bölgede yapılmış sondaj loğları ve SPT(N) deney verileri ile JICA'nm“Türkiye Cumhuriyeti İstanbul İli Afet önleme / Azaltma Temel Planı Çalışması ”kapsamında bölgede yapmış olduğu arazi geoteknik deney verileri bu çalışmanın temelini oluşturmaktadır. JICA'dan elde edilen veriler 5 adet sondaj kuyusunda yapılan SPT deney verisi ve yine bu sondaj kuyularında yapılan PSLoging deney sonuçlandır. Derinlikleri 106 ile 206 metre arasında değişen bu sondajlar inceleme alanında anakaya derinliğinin hesaplanmasında faydalı olmuştur. Bütün bu deney verileri toplandıktan sonra mikrobölgeleme çalışması yapabilmek için aşağıdaki yol izlenmiştir. 1. Bölge jeolojisini daha iyi tanımlayabilmek ve anakaya derinliğini doğru tesbit edebilmek için 9 adet jeolojik kesit çıkartılmıştır. 2. Bu kesitler üzerinde dinamik analiz için 500 metre ara ile 61 adet nokta belirlenmiştir. Bu noktalar kesit üzerindeki sondajlardan seçilmeye çalışılmıştır. Ayrıca kesitlerin bulunmadığı bölgeden iki adet nokta daha belirlenmiştir. 3. Bu noktalarda idealize zemin profillerini belirleyebilmek için SPT(N) deneyinden literatürdeki uygun bir bağıntı (Vs = 85.3 N031, Oh derinlik boyunca kayma dalgası hızı hesaplanmıştır. literatürdeki uygun bir bağıntı (Vs = 85.3 N0'31, Ohda ve Toriuma (1972) kullanılarak 4. SPT(N) verisi olmayan noktalan modelleyebilmek için JICA'nm 5 adet PS Loging deneyleri kullanılarak formasyon bazında kayma dalgası hızı değişim tesbit edilmiştir. 5. Dinamik analizlerde kullanılmak amacı ile senaryo deprem modeli JICA'nm“Türkiye Cumhuriyeti İstanbul İli Afet Önleme / Azaltma Temel Planı Çalışması '”ndan faydalanarak seçilmiştir. 6. 17 Ağustos 1999 Kocaeli depremine ait ivme kayıtlanndan, anakaya kaydı olan Maslak (MSK), Yapı Kredi (YKP) ve Balmumcu (İST) kayıtlan seçilmiştir. Bu çalışmalann ardından 63 noktada oluşturulan idealize zemin profilleri kullanılarak, EERA programıyla zeminlerin dinamik davranış analizi yapılmış ve elde edilen sismik zemin parametreleri GIS ortamında sunulmuştur. Daha sonra bu parametreler 17 Ağustos 1999 Kocaeli depremi hasan ile karşılaştınlmıştır. Aynca, dinamik davranış analizleri neticesinde elde edilen spektral davranış eğrileri TDY'ye ve NEHRP'ye göre eşdeğer kayma dalgası hızı kullanılarak belirlenen yerel zemin sımflanna ait eğrilerle kıyaslanmıştır ve Avcılar için daha gerçekçi tasanm davranış spektrum eğrisi belirlenmeye çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler : Mikrobölgeleme, sismik zemin parametresi, dinamik analiz, davranış spektrumu, psloging. xi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The purpose of this study is to conduct microzonation models with respect to seismic parameters which are evaluated by site response analysis and to compare structural damages, due to an eartquake which affected the investigation area, with the microzonation maps. In addition to first purpose, trying, to make an argument about the design response spectra of investigation area is the second purpose of this study. In this respect, a case study was conducted in Avcılar province which is exposed to August 17, 1999 Kocaeli Earthquake. In this sudy all field test results are obtained from MM, the Directorate of Soil and Earthquake Research and JICA. The study of JICA which is named“The Sudy on A Disaster Prevention / Mitigation Basic Plan in Istanbul including Seismic Microzonation”is included deep boring surveys, in-situ penetration test (SPT) and PS Logging tests. For the purpose of this study 5 boring's SPT(N) test and 5 PS Loging test results in the same holes are used. The test results of JICA were essential to define the depth of bedrock in investigation area. After compiling all datum, the way below is followed to study on microzonation: 1. In order to describe the geology of Avcılar province and to identify the depth of bedrock, nine geological cross sections are compiled. 2. In these geological cross sections, for the purpose of making site response analysis, 61 points are determined in every 500 meters.These 61 points are tried to determine from the boring holes which are closed to geological cross sections. In addition to 61 points, 2 points are determined from the boring holes where there are not geological cross sections. 3. To determine the geotechnically prepared idealized subsurface soil profiles, shear wave velocity along the depth of borings were calculated by using the correlation, Vs = 85.3 N031, suggested for all soils by Ohda ve Toriuma (1972). 4. Shear wave velocity of Geological Formations is defined to study in the points which have not any field test result. 5. Scenario fault model is determined from the study of JICA,“The Sudy on A Disaster Prevention / Mitigation Basic Plan in Istanbul including Seismic Microzonation”, in order to make site response analysis. 6. The eartquake motion of August 17, 1999 Kocaeli Earthquake at strong sites are chosen from the stations in bedrock. Maslak (MSK), Yapı Kredi (YKP) and Balmumcu (1ST) stations are chosen for the purpose of site response analysis. After these 6 steps, one dimensional site response analysis was conducted in 63 points to present the dynamics behavior.soils under earthquake motion within the province of Avcılar. EERA, one dimensional site response analysis method was used for analysing the geotechnically prepared idealized subsurface soil profils.The seismic parameters which are evaluated by site response analysis are demonstrated in the frame of microzonation concept and compared with the damage map of August 17, 1999 Kocaeli Earthquake. Additionaly, the spectral accelerations determined from one dimensional site response analysis in the investigation area are compared with the spectral accelerations determined from TDY and NEHRP and tried to calculate the most realistic design response spectra.