Şev duraylılığının kazıklarla iyileştirilmesi
Improvement of slope with piles
- Tez No: 139648
- Danışmanlar: PROF. DR. SÖNMEZ YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Şev duraylılığı, pasif kazık, duraylılık analizleri, iyileştirme kazıklan, kitle hareketleri. xın, Slope stability, passive pile, stability analysis, stabilization piles, soil movements. xiv
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geoteknik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
ÖZET Tipik bir şevin durayhlığını artırmak için zemine yerleştirilen düşey kazıkların optimum tasarımı incelenmiştir. Topukla zirve arasında en etkin iyileştirmeyi sağlayacak kazık konumu araştırılmış ve önerilerde bulunulmuştur. Kitle hareketlerinin sınıflandırılması, şev duraylılığı analiz yöntemleri ve pasif kazık problemi detaylı bir şekilde anlatılmış ve duraylılık analizlerinde kullanılan XSTABL programı hakkında kısa bilgiler verilmiştir. İncelenen şev, henüz göçmemiş fakat potansiyel kayma yüzeyine sahip; yer altı su seviyesi içermeyen tipik bir şevdir. Şev duraylılığı analizleri için Basitleştirilmiş Bishop Yöntemi (Yıldırım, 2002), kazıklara etkiyen yatay kuvvetlerin tahmini için ise Ito ve Matsui Yöntemi (1978) kullanılmıştır. Bu kazıklara etkiyen maksimum momentin hesaplanması için iki farklı yöntem kullamlmıştır. Bunlar NAVFAC'm önerisi doğrultusunda Brinch-Hansen (Yıldırım, 2002) yöntemi ve Elastik Zemine Oturan Sonsuz Kiriş (Ito ve Matsui, 1978) yöntemleridir. İyileştirme kazıklarının etkisiyle şevde, istenilen güvenlik sayışma sahip yeni kritik yüzeyler oluşmuş ve eskisine göre daha derine ötelenmiştir. Çalışmaların sonucunda, optimum çözüm için kazıkların, şevin topuğu ile orta noktası araşma yerleştirilmeleri gerektiği elde edilmiştir. Şevlerin duraylılığının kazıklarla iyileştirilmesi için tasarım aşamalarım gösteren genel bir işlem akış şeması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The optimum design of vertical piles, which are embedded in the soil İn order to increase the stability of a typical slope, was analyzed. The pile position which provides the most effective improvement between the toe and the crest was investigated and suggestions were made. The classification of soil movements, the analysis methods of slope stability and the passive pile problem were explained in detail and brief information was given on XSTABL program, which is used for stability analysis. The examined slope has a potential sliding surface but has not failed yet and is a typical slope which does not contain water table. For slope stability analysis, Simplified Bishop Method (Yıldırım, 2002); for the estimation of lateral forces acting on piles, Ito and Matsui Method (1978) were utilized. For the calculation of maximum moment acting on these piles, two different methods were used. These are, Brinch-Hansen Method with respect to the suggestion of NAVFAC and the Infinite Beam Located to the Elastic Ground Method. Due to the effect of stabilization piles, new critical surfaces with the required factor of safety were formed on the slope and were transferred to more depth when compared with the previous location. As a result of the study, for the optimum solution, the necessity of locating the piles to the soil between the toe and the midpoint was found out. For the improvement of slope stability with piles, a general flowchart with the design steps was suggested.