Tavlama olayının alçak yoğunluklu polietilen (AYPE) AYPE+polipropilen polimer sistemlerinin dinamik - mekanik ve elektrik özelliklerine etkileri
The Effects of annealing process on the dynamic - mechanical and electrical properties of polymer systems of low density polyethylene (LDPE) and LDPE + polypropylene
  1. Tez No: 139654
  2. Yazar: ALTAN BOZDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VİLAYET A. ALEKBEROV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam Ömrü, Karışım, Poliolefin, Sferolit, Termofluktuasyon. vıı, Life-time, blend, polyolefin, spherulite, thermofluctuation. vm
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Bu çalışmada, AYPE ve AYPE'nin karışımı olan AYPE+%20 PP Elyaf kompozitinin dinamik-mekanik ve elektrik özelliklerine tavlama sürecinin etkisi incelenmiş, mekanik ve elektrik yıpranma mekanizmaları mikrofotoğraflar ile gözlenerek tartışılmıştır. Tavlamadan sonra, yukarıdaki özelliklerin sıcaklığa bağlılığı incelenmiştir. Genelde, sıcaklığa bağlı olarak bu özelliklerin kötüleşmesi ve tavlama sürecine bağlı kalmaksızın mekanik ve elektrik yıpranmanın ana zinciri oluşturan atom ve moleküler arasındaki bağın kopmasıyla oluştuğu gözlenmiştir. Tez sonuçlan sanayide sentetik boru ve elektrik kablo üretim süreçlerine uygulanmaktadır. Son yıllarda, mekanik ve elektrik dayanıklılığı arttırmak için yapılan bu tür çalışmalar yaygın olarak tüm Dünya' da yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, the effect of annealing process on the dynamic-mechanical and electrical properties of LDPE and LDPE+PP 20% fiber composite being a mixture of LDPE was examined, mechanical and electrical degradation mechanisms were discussed by taking the results of microphotographes into account. After annealing, the dependence of above mentioned properties on temperature was investigated. In general, it was observed that these properties get worse depending on temperature and regardless of annealing process, mechanical and electrical degradations form as a result of breaking of bonds between atoms and molecules in main chain. The results in the thesis are applied in industry and the production processes of synthetic pipes and electrical cables. Recently, these kinds of studies have been widely continued to improve the mechanical and electrical strength of polymeric materials.