Bir D-T nötron kaynağında nötron akısının belirlenmesi
Absolute flux determination on A 14-MeV Neutron generator
  1. Tez No: 139653
  2. Yazar: DERYA YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN SUBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: D-T nötron, ortak tanecik yöntemi, D-T neutron, associated particle method
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Bu çalışmada, bir nötron jenaratörünün mutlak verimi ortak tanecik yöntemi kullanılarak belirlendi. Deneyler Çekmece Nükleer Araştırma Merkezi Fizik Bölümünde bulunan hızlı nötron fiziği laboratuanndaki Sames J-15 nötron jeneratörü ile yapıldı ve lH(d,ri)A He reaksiyonu ile elde edilen 14- MeV lik nötronlar katı bir trityum hedefin 150 keV lik döteronlarla bombardımanı sonucu elde edildi. Ölçümlerde D-T reaksiyonundan 14-MeV nötronları ile eş zamanlı üretilen alfa parçacıkları vakumlanmış hedef odasında döteron huzmesine 90°' lik doğrultuda yerleştirilen küçük bir yüzey engelli dedektör ile sayıldı. Alfa dedektörü hedeften saçılan nötronların ve döteronlarm etkilerinden korunmak için 0.77 // m kalınlığında Al-folyo ile kaplandı ve hedeften 24 cm uzağa yerleştirildi. 14-MeV nötronların verimini hesaplamada trityum hedefte döteronlarm birikmesinden dolayı D-D nötronların katkısı, 2H(d,p)iH reaksiyonundan gelen tritonların 3H(d,ri)4He reaksiyonundan alfa parçacıklarının eş zamanlı sayımıyla çıkartıldı. Karşılaştırma amacıyla nötron verimi 21 Al(n,p)27Mg standart reaksiyonu kullanılarak nötron aktivasyon tekniği ile de ölçüldü. Sonuçların deneysel belirsizlik sınırlan içinde birbirleriyle uyumlu oldukları bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this work absolute neutron yield of a neutron generator was determined using the associated particle method. The experiments were carried out on the S AMES J- 15 neutron generator at the fast neutron physics laboratory of the Physics Department at Çekmece Nuclear Research Center and the 14-MeV neutrons were obtained through 3H(d,n)4He reaction by bombarding a solid tritium target with 150 keV deuterons. In the measurements, alpha particles, which are produced simultaneously with the 14 -MeV neutrons in the D-T reaction was counted by a small surface barrier detector placed at 90° with respect to the deuteron beam in the evacuated target chamber. In order to prevent the damage due to fast neutrons and deuterons scattered from the target. The alpha detector was covered with a thin Al- foil (0.77 // m) and placed 24 cm away from the target. In evaluating the 14-MeV neutron yield, contribution of D-D neutrons due to the build-up deuterons at the tritium target was eliminated by counting the tritons from the 2H(d,p)3H reaction which are counted simultaneously with the alpha particles from the 3H(d,n)4He reaction. For comparison, neutron yield was also measured with the neutron activation technique using 27 Al(n,p)27Mg standard reaction. The results were found to be consistent with each other within the experimental uncertainties.