Jeotermal enerji uygulama alanları ve özelinde Balçova konut ve iklimlendirme sistemleri uygulamalarının incelenmesi
The Apllication type of the geothermal energy zone and research of sample house application
  1. Tez No: 139668
  2. Yazar: HAKAN SEZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN ÖZGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Balçova, jeotermal, enerji, bina tesisatı, üretim, Balçova, geothermal, energy, building installation, production
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Isı Proses Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Bu projede, enerji üretim, iletim, dağıtım ve etkin kullanım teknolojilerine yönelik politika araştırmaları ve izlenecek ulusal politikanın belirlenmesi amacıyla oluşturulan ilkeler çerçevesinde jeotermal enerji konusu ele alınmıştır. Jeotermal enerji yer ısıl enerjisidir. Kaynağı ve kullanımı bakımından karmaşık ve yoğun bilgi birildmini gerektirir. Bu şekli ile arama, üretim, tesis kullanım şekilleri bakımından tamamen alt yapı yatırımıdır. Arama ve üretim evresinde yapılacak ihmalkarlıklar çok büyük zararlara sebep olabilir. Projede ayrıca jeotermal enerji kullanımıyla bina ısıtılması konusuna değinilmiş, Balçova semtinde örnek bir konut seçilerek, kullanım sıcak su tesisatı, bina altı tesisatı ve bina içi tesisatı hesaplanarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this project, energy production, transmission, distrubution, effective usage technologies and the national politics principles about the geothermal energy are researched. Geothermal energy is an underground thermal energy. It requires intensive and complicated knowledge for its usage and resource. Neglectfulness might cause great damages during the research and production phase. Besides in the project it is mentioned about heating buildings with usage of geothermal energy. A sample house is chosen. Its hot water installation, underground building installation, interior building installation are calculated.