Nonlineer yüklerin transfomatörler üzerindeki etkileri
Effects of nonlinear loads on transformers
  1. Tez No: 139672
  2. Yazar: OKTAY ARIKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELAL KOCATEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Harmonics, K-factor, transformers. XI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Genel olarak harmonikler, sistemdeki cihazların ve yüklerin nonlineer işletme karakteristiklerinden dolayı ortaya çıkarlar. Harmoniklerin elektrik enerji sistemleri üzerinde birçok olumsuz etkileri vardır. Bu etkiler, ek kayıplar, rezonans olayları, yalıtım zayıflaması, bara gerilimlerindeki harmonik distorsiyonu, kapasitörlerdeki arızalar, elektrik makinalanndaki aşın ısınmalar ve ölçme hataları olarak dile getirilebilir. Bu tez çalışmasında, nonlineer yüklerin transformatörler üzerindeki etkileri incelenmiş ve son yıllarda bu etkilere karşı çözüm olarak sunulan K-faktör'lü transformatörler ile K-faktörü değeri hakkında geniş bilgi verilmiştir. K-faktörlü transformatörlerin ve K-faktörünün harmoniklerin olumsuz etkilerine karşı ne şekilde çözüm olduğu açıklanmıştır. K-faktörünün hesaplanması ve K-faktör'lü transformatör seçimiyle ilgili sayısal uygulamalar gerçekleştirilmiştir. Anahtar Kelimeler : Harmonikler, K-faktörü, transformatörler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Harmonics are in general produced by nonlinear characteristics of loads and system components. Harmonics have a number of negative impacts on electric power networks. These are additional losses, resonanat events, insulation stresses, voltage distortion at bus bars, capacitor faults, excessive temperature increase in electric machines and measuring errors. In this dissertation, the effects of nonlinear loads are studied. As one of the latest solution techniques to aforementioned harmonic problems, K-rated transformers and calculation of K-factor are given in detail. Furthermore, it is explained how K-factor and K-rated transformers are used against harmonic problems. Finally, numerical examples related to calculation of K-factor and selection of K-rated transformers carried out.