O.G. Sarıyer şebekesi işletme optimizasyonu
Medium-Voltage sarıyer network optimizaton
- Tez No: 139673
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURETTİN UMURKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektrik dağıtım sistemi, çift orta gerilim seviyesi, 5 kV'a dönüşüm, maliyet fonksiyonu, optimizasyon, Electric Dispersion System, twin medium- voltage level, transforming to 35 kV system, appropriate for investment, optimization
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET Yüklerin yoğun olduğu büyük şehirlerde Elektrik Dağıtım sistemi genel olarak çift O.G. seviyelidir.Artan yük yoğunluğu ve yeni taleplere yeterince cevap verilememesi, dağıtım sistemlerini zorlamaktadır. Konu ile ilgili değişik görüşler ileri sürülmekte ve master planlar hazırlanmaktadır. İstanbul için hazırlanan planlama sonucu olarak çift O.G. seviyesi kullanımının ekonomik olmadığı ve 34.5 kV tek tip O.G. seviyesine geçişin uygun olduğu öngörülmüştür. Bahsedilen sorunların Sarıyer şebekesi için ne aşamada olduğu araştırılmış ve optimal çözüm arayışına girilmiştir. Çalışmada elektrik enerjisi genel olarak incelenmiş, Türkiye'de elektrik dağıtımı, şebeke çeşitleri ve orta gerilim tesis elemanları hakkında bilgiler verilmiştir. Çalışmanın yapıldığı Sarıyer İşletmesine ait Orta Gerilim şebeke hakkında bilgiler verilmiştir. Ayrıca şebekenin işletme karakteristikleri edinilmeye çalışılmış ve beş yıllık arıza istatistiklerinden yola çıkarak az yoğun ve çok yoğun iki bölgenin güvenirliliği analiz edilmiştir. Şebekenin yük tahmini ve planlaması da gözönüne alınarak yapılacak yatırımların hangi gerilim seviyesinde ağırlık kazanacağı maliyet fonksiyonlarıyla bulunmaya çalışılmıştır. Mevcut 10 kV sistemin olabildiğince devamı, bunun için tüm tesislerin mevcut maliyeti (malzemelerin yenilenmesi gerektiğinden hareketle) ve tüm 10 kV sistemin zamanla 35 kV'a dönüşümü (10 kV sistemin terki) maliyetleri karşılaştınlmıştır. Sarıyer şebekesi hakkındaki diğer bazı bilgiler Ek B'de sunularak optimizasyon çalışması hakkındaki öneriler belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the big cities where loads are densely, Electric Dispersion System is usually twin medium- voltage levelled. Electric Dispersion Systems unwillingly answering the new demands and increasing load density. Related to the subject, varius sights are being aubmitted and master plans are being prepaired. As a result of plans which prepaired for İstanbul, submitted a desicion which indicates medium-voltage usage is expensive and usage of 34,5 kV fixed medium voltage level is more appropriate. Mentioned problems are searched to determine which runk is valid for Sarıyer Network and searched for if what the optimal solution will be enough. Within this project, electrical energy is generally examined and given information about electrical dispersion in Turkey, network kinds and medium voltage parts. Also searched to find out network's business enterprise charesterictis and taking into consediration five years failure analyzes, low densitied and high densitied two areas are analyzed to see if they are safe. Taking into consideration how many the network is loaded, tried to find which voltage level and if the cost is appropriate for investment. Compared the cost of current network system 10 kV (but most parts of the system requires to be using renewed) with transforming of the current 10 kV systems into 35 kV systems (to desert 10 kV system to use 35 kV system). Some of the other informations about Sanyer Network are attached to Addition Sheet B. Taking into consideration these datas, suggestions about optimization project are explained.