Kojenerasyon sistemleri ve amortisman süresine etki eden parametrelerin analizi
Kogeneration systems and analyzes of parameters which effects payback periods
- Tez No: 139671
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN ÖZGÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kojenerasyon, Gaz türbini, Dizel motoru, Gaz motoru, Amortisman süresi, Kogeneration, Gas turbine, Diesel engine, Gas engine, Payback period XI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Kojenerasyon sistemi kullanan tesislerde en uygun kojenarasyon sisteminin seçimi ve etki eden parametreleri doğru olarak saptamak ; amortisman süreleri,üretim maliyetleri ve sistem ekonomikliği açısından çok önemli konulardır. Kojenerasyon sistem seçimine etki eden başlıca önemli parametreler ; tesisin elektrik ve ısı ihtiyaçları, kojenerasyon sisteminin türü ve kapasitesi, sistemin servis aralıkları ve masrafları, kullanılacak yakıtın türü ve birim fiyat, yakıtların bulunabilirlikleri, elektrik alış fiyatı, üretilecek fazla elektriğin şebekeye satılması durumu varsa şebekeye satış fiyatıdır. Bu çalışmada kojenerasyon sitem seçimine etki eden başlıca parametreler dikkate alınıp, bir tekstil fabrikasının ısı ve elektrik ihtiyaçları tespit edildikten sonra amortisman süresi analiz edilmiştir. Öncelikli olarak kojenerasyon sisteminde amortisman süresi hesaplama yöntemi açıklanmış, sistemde meydana gelebilecek değişik üç farklı durum dikkate alınarak (elektik yükünün azalması, ısı yükünün azalması, hem elektrik hem ısı yükünün beraber azalması) amortisman süreleri hesaplanrmştır.Amortisman süreleri için yorumlar yapılarak etki eden parametrelerin amortisman süresini etkime şekilleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT It is extremely important to decide in the most optimum cogeneration system to be used at cogeneration plants from the point of view of choosing the right parameters, payback period, production costs and the economic feasibility of the whole system. Main parameters efffecting the decision in the type of the cogeneration system are as follows: Heat and electricity requirements of the plant, the capacity of the system, servicing intervals and costs, type of the fuel to be used and cost, the availability of the fuel, purchasing cost of electricity, the possibility of selling surplus electricity to the government and the price of this. In this project, the payback period is analyzed for a textile plant after calculating its heat and electricity requirements taking into consideration the parameters effecting the type of the cogeneration system. First, the calculation of the payback period in a cogeneration system is explained considering the three different cases that can be faced: the decrease in electricity consumption, the decrease in heat consumption and the combined decrease in heat and electricity consumptions. Then the effects of payback period paramaters are analyzed individualy.