UMTS / VCDMA üçüncü nesil mobil haberleşme sistemlerinde model ayarlama ve seçilen bir bölge için planlama uygulaması
Model tuning at UMTS / WCDMA third generation mobile communication systems and a planning application for a selected area
  1. Tez No: 139674
  2. Yazar: SARPER SÜMER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: UMTS, WCDMA, OVSF, model ayarlama, şebeke planlama. xııı, UMTS, WCDMA, OVSF, model tuning, network planning. xiv
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Haberleşme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZET Mobil haberleşmenin ilk aşamalarından başlayıp tek hücreli ve çok hücreli sistemler, birinci ve ikinci nesil ardından da günümüz sistemlerinden üçüncü nesile geçiş üzerinde durulmuştur. Farklı sistemler arasındaki uyum problemlerini ortadan kaldırmak için yürütülen standartlaşma çalışmaları incelenmiş, ardından UMTS 'in iç yapıları olan çekirdek şebeke ve radyo şebekesi konuları üzerinde detaylı olarak durulmuştur. Sinyal yayılmasıyla ilgili model yapılarına ve özelliklerine değinilmiş, ardından planlama temelleri anlatılmış ve seçilmiş olan bir bölge için kapsama ve kapasiteye göre planlama uygulaması yapılmıştır. Yapılan uygulama sonuçlarını kıyaslamada kullanılacak olan simülasyon programı örnek şekillerle tanıtılmış, planlama sonuçları ve karşılaştırmalar yine şekiller yardımıyla açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Beginning from the first phases of mobile communication, to single cell and cellular systems, first generation and second generation systems, up to the contemporary systems like third generation systems have been included. Standardization studies, in order to remove the convenience problem between different systems have been investigated and the intra- structure of UMTS like, core network and radio network subjects have been investigated, in a detailed manner. The model structure and characteristics for the signal propagation have been mentioned, the fundamentals of planning have been described. Coverage and capacity based planning application has been performed for a selected area. The simulation software to use for comparison of the results of the planning application, have been introduced with the sample figures, and the planning results and comparisons, have been presented again with the help of figures.