Topografik haritalarda yerleşim yeri ve bina genelleştirmesi
Generalization of built-up area and building from topographic maps
- Tez No: 139675
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SELÇUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Kartografik genelleştirme, ArcGIS Desktop, Bilgisayar destekli otomatik genelleştirme, Cartographic generalization, ArcGIS Desktop, computer aided automatic generalization
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Teknolojideki gelişimler CBS yazılımlarını da etkilemektedir. Yazılımlardaki yeni imkanlar kartografik genelleştirmeyi bilgisayar desteği ile yapılabilmesine imkan tanımaktadır. Tez uygulamasında kullanılan ArcGIS Desktop, kartografik genelleştirme yapan hazır bir paket yazılım olmamasına rağmen konumsal sorgulama fonksiyonlarının olması ve detay geometrisine ulaşmanın programlama ile kolay olması, genelleştirme araçları hazırlamaya imkan vermektedir. Bu çalışmada; 1:25 000 ölçekli sayısal verilerden yararlanarak 1:100 000 ölçekli haritaların günümüz teknolojik eğilimlerine uygun olarak“bilgisayar destekli otomatik genelleştirme”yöntemleri kullanılarak üretimi araştırılmaktadır. Bu araştırmaların ışığında en güncel ve çağdaş üretim sisteminin kurulması amaçlanmaktadır. Bu tez kapsamında da, yerleşim yerleri ve bina yapısında olan coğrafi nesnelerin genelleştirilmesine yönelik bir sistem geliştirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Developments at the technology influence software of GIS. The new possibilities at softwares make possible for cartographic generalization by computer aided. ArcGIS Desktop used at application of thesis is not a software that doing cartographic generalization but it enables prepare generalizing tools with spatial query functions and easily reaching for object geometry by programming. In this studying, it is researched a computer aided automatic generalization methods that is appropriate to current technological tendency, using 1 :25 000 scale digital data to produce 1:100 000 scale maps. Main aim is to establish most present and contemporary production system. In the scope of this thesis, it is struggled to develop the system generalizing built-up area and building details.