İşletme kaynakları planlamasında faliyete dayalı maliyetlendirme ve bir uygulama
Activity based costing in enterprise resource planning system and application
- Tez No: 139679
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHADIR GÜLSÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: İşletme Kaynaklan Planlaması, Faaliyete Dayalı Maliyetlendirme, Enterprise Resources Planning (ERP), Activity Based Costing (ABC) xn
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
ÖZET Son yıllarda bilim ve teknoloji alanında yaşanan gelişmeler, üretim alanında büyük değişimlere neden olmuştur. Gelişen üretim teknolojileri ile birlikte, daha önceleri manuel olarak yapılan faaliyetlerin yerini makinelerin ve otomasyonun alması direkt işçilik giderlerinin toplam giderler içerisindeki payını oldukça azaltmıştır. Diğer taraftan tasarım, kalite kontrol, araştırma ve geliştirme alanının önem kazanması ile birlikte, bu alanda faaliyet gösteren çalışan sayılan büyük artışlar göstermiştir. Değişen müşteri istekleri yüksek teknoloji ürünlerinin yaşam döngülerini kısaltmış, işletmelerin yüksek kalitede üretim yapan esnek üretim hatlarına sahip olmalarım gerektirmiştir. Bu da masraf yapısında değişikliklere neden olmuştur. Geleneksel yöntem olarak bilinen ve direkt işçilik ve malzeme giderlerini baz alarak genel imalat giderlerini ürün maliyetlerine dağıtan maliyetlendirme sistemi, masraf yapısındaki değişim ile birlikte geçerliliğini kaybetmiştir. Bu da genel imalat giderlerinin daha gerçekçi yöntemlere göre ürünlere dağıtılması ihtiyacını beraberinde getirmiştir. Bu yüksek lisans tezi çalışması kapsamında, oluşan yeni endirekt maliyetlerin ürünlere doğru bir yöntemle dağıtılması, buna bağlı olarak satış fiyatının doğru belirlenmesi, hangi ürünün ne kadar kar veya zarar sağladığını, müşteri ve tedarikçi bazında izleme, işletmelere süreç iyileştirme, performans değerleme vd. konularda parasal ölçütler sağlayarak şirket yönetiminin karar destek mekanizmasına yardımcı olmayı amaçlayan Faaliyete Dayalı Maliyetlendirme (FDM) sistemi ve bu sistemin başardı olarak çalışmasında ERP sisteminin önemi ele alınmıştır. Birinci bölümde ERP ve FDM sistemine kısaca değinilerek giriş yapılmıştır. İkinci bölümde Geleneksel Maliyetlendirme Sistemi' nin gelişimi, yapısı, zaaf ve sınırlan, işletme için yetersizliği anlatddtÜçüncü bölümde teknolojik değişimler sonucu ortaya çıkan FDM' nin tarihsel gelişimi, tanımı ve amaçlan, teorisi, mantığı, avantaj ve dezavantajlan, sistemin işleyişi, bileşenleri, anahtar elemanları ve uyarlanma safhalan anlatıkü-Dördüncü bölümde FDM sistemi için önemli bir veri kaynağı olan ERP sistemi, yapısı, işleyişi, bileşenleri, gereksinimleri ve faydalan anlatıldı. Beşinci bölümde ERP ile FDM sisteminin yapısı, entegrasyonu, bu entegrasyonun amacı ve faydalan anlatıldı. Altıncı bölümde ise bir üretim işletmesinde Faaliyetede Dayalı Maliyetlendirme Sistemi ile ilgili bir uygulama çalışması yapıldı.
Özet (Çeviri)
ABSRACT In recent years, developments in science and technology lead to great changes in manufacturing area. With the help of improving manufacturing technologies, replacement of manually operated jobs by automatic machinery decreased the share of direct labour cost in total costs. On the other hand increasing importance of design, quality control, research and development required many people to be employed on these areas. Rapid changes in customer needs, shortened lifetime of hi-tech products and required companies to have flexible manufacturing lines. Consequences of those changes and developments naturally changed the structure of charges. The traditional costing system, which was based on direct labour and material costs distributed to end products, became outdated after the change in expenditure system. This situation brought out the need of distributing the general manufacturing expenditures to products more accurately. This master thesis studies the Activity Based Costing, winch deals with distributing indirect costs to products to determine accurate price, finding out which product is profitable and which is not on the customer and supplier bass, supplying monetary information about process improvement, performance evaluation for decision support for top management It also studies the importance of ERP system on success of ABC. The first part is an introduction to ERP and ABC. Second part contains traditional costing system with its advantages, disadvantages, limits and insufficiency for an enterprise. In third part, it is explained the history of ABC, its definition, aims, theory, logic, advantages, disadvantages, key elements, application areas and how ABC operates. Fourth part examines ERP, important data source of ABC, with its structure, components, requirements and benefits. Fifth part involves in the integration of ERP and ABC, the targets and benefits of this integration. The sixth part includes an application example of ABC in an enterprise.