Sulu matrikste eser miktarda bulunan ağır metallerin ön zenginleltirme ile tayinleri
Developing of preconcentration methods for determination of trace heavy metals in water matrix
  1. Tez No: 139705
  2. Yazar: ŞULE AKBAL KEÇİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKSEL AKÇİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: İyon değiştirme, Flotasyon, Krom, Mangan, Demir, Bakır xı, Ion- Exchange, Flotation, Chromium, Manganese, Iron, Copper xn
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı zenginleştirme yaparak su örneklerinde eser miktarda bulunan ağır metallerin tayini için atomik absorpsiyon spektrofotometresini kullanak yöntem geliştirmektir. Çalışılan ağır metaller Cr, Mn, Cu ve Fe'dir. Yapılan çalışma iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; içme ve deniz sularına zararlı etkileri olan krom ve mangan metallerinin giderilmesi için iyon değiştirici reçinenin kullanılabilirliği incelenmiş, seçilen katyon değiştirici reçineyle bu metallerin optimum metal uzaklaştırma koşullan araştırılmıştır. Çalışmanın ikinci aşamasında ise içme ve deniz sularındaki bakırın, manganın ve demirin uzaklaştırılması ve zenginleştirilmesinde flotasyon tekniği uygulanmıştır. Her iki ağır metalin (Cr ve Mn) iyon değiştiriciyle optimum uzaklaştırma koşullarının belirlenmesi amacı ile kesikli (batch) çalışmaları yapılarak metal tutulması üzerine konsantrasyonun, pH'm, karıştırma zamanının ve reçine miktarının etkileri ayrı ayrı araştırılmıştır. Kullanılan iyon değiştirici reçine; kuvvetli katyonik Amberjet 1200 Na'dır. Metal iyonların (Mn, Fe ve Cu) ayrıştırılması ve zenginleştirilmesinde kullanılan flotasyon tekniğiyle, belirlenen optimum pH'da, köpük oluşturucu sodyum dodesilsülfanat ve hexametilenditiokarbomat [hexametilenditiokarbomat anyonu (HMDTC-) metallerin zenginleştirilmesine ve aynştmlmasında çok iyi sonuçlar verdiği bilinmektedir.] ilavesiyle kompleks oluşturulur. Geliştirilen flotasyon tekniği metal iyonlarına uygulandıktan sonra metal iyonları atomik absorbsiyon spektrofotometrisi yöntemi ile tayin edilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The task of this study will be developing of preconcentration methods for determination of trace heavy metals in water samples using AAS. Cr, Mn, Fe and Cu are the heavy metals that were studied. This study was consisted of 2 different main parts. At the first part of the study the reason of harmful effect on fresh and sea water of chromium and manganese, use of ion exchange resin for condition of optimum metal uptake for chosen cation exchange resin was investigated. The second part of the study can be expressed as the flotation separation of chromium, manganese and iron from fresh waters and sea water. For removal of these two heavymetals by ion exchange, the affect of concentration, pH, stirring time, resin amount to the metal uptake were investigated.with the batch studies The chosen resin was; strong cationic Amberjet 1200 Na. The flotation method for metal ions preconcentration and separation a determined optimum pH, using sodium dodecylsulfate as a foaming reagent and hexamethylendithiocarbamate adding a new complex forms. [Its known that hexamethylendithiocarbamate (HMDTC-) anion used successfully for metal ions preconcentration and seperation. After the application of metal ions to an improved flotation method, metal ions determinated by atomic absorption spectrometry.