Eğrilik çizgileriyle sabit açı yapan bir dik şebekeye sahip yüzeyler
The Surfaces which have on ortogonal net making constant angle lines of curvature
- Tez No: 139707
- Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA SOYUÇOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Yüzey, izometri, eğrilik. iv
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışmada, üzerinde eğrilik çizgileriyle sabit açı yapan bir dik şebeke bulunan yüzeyler ele alınmıştır. Yüzeyin böyle bir dik şebekeye sahip olması için, jeodizik eğrilikleri ve Gauss eğriliği arasında bir bağıntı bulunması gerektiği kanıtlanmıştır. Yüzeyin açılabilir olması halinde, bunun bir silindir olduğu gösterilmiştir, özel olarak, eğrilik çizgilerinin açıortayları bir izometrik şebeke oluşturan yüzeyler incelenmiş ve sonuçta: (1) Sabit Gauss eğrilikli yüzeyler içinde üç tanesinin bu özelliği taşıdığı (2) Gauss eğriliği sabit olmayan yüzeylerin de iki sınıfa ayrıldığı gösterilmiş ve bu sınıflardan birine ah bütün yüzeyler belirlenmiş, diğer sınıftaki yüzeylerin Gauss eğriliği ile ilgili bir formül elde edilmiştir. Ayrıca yüzeylerin eğrilik çizgileri korunarak bir izometri kabul etmesi ile ilgili mevcut çalışmalarda geçen bir formülün oldukça sade bir şekli verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the surfaces having an orthogonal net on which are some lines of curvature that make a constant angle are written. And to have an orthogonal net on a surface needs to have a connection between geodesic curvature and Gauss curvature. If the surface is trivial, it shows it is a cylinder. To sum up, the surfaces, on which the bisectors of the lines of curvature make a isometric net are studied and as a result. (1) Only the three of the constant Gauss curvature surfaces have the some qualities. (2) The surfaces which haven't a constant Gauss curvature are divided into two groups and all the surfaces which belong to one of these groups are defined. A formula which is connected with the Gauss curvature of the surfaces of the other group is made up. A part from that quite a simple formula about the surfaces keeping the lines of curvature and having an isometry is also given.