Yeni sıvı kristal moleküllerin dizaynı; sentezi ve mesomorfik özelliklerinin incelenmesi
The design, synthesis and mesomorphic properties of new liquid crystalline molecules
  1. Tez No: 139713
  2. Yazar: ÇİĞDEM YÖRÜR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BELKIZ BİLGİN ERAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Liquid Crystals, Metallomesogens, Schiff Bases, Salycylaldimines, imines
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
ÖZET Kendi kendine organize olabilen sistemlere en güzel örneklerden biri sıvı kristallerdir. Sıvı kristaller, başta elektro optik olmak üzere tıp, materyal kontrolü ve dayanıklı materyal üretiminde (örn. sıvı kristal polimerler) çok büyük bir kullanım alanına sahiptir. 1900'lü yıllardan günümüze kadar yapılan sıvı kristal çalışmalarında moleküler yapı ve mesogenite arasında önemli bir bağlantının olduğu anlaşılmıştır. Molekül yapısı, düzenlenmeyi önemli derecede etkilediğinden molekül çekirdeğinde veya substituentlerde yapılan küçük değişiklikler farklı mesofazlann oluşmasına neden olmaktadır. Sıvı kristal göstergelerdeki kullanımlarıyla ilgi gören kalamitik sıvı kristaller, genellikle düz çubuksu bir çekirdek ve iki ucunda hareketli substituentlerden meydana gelir. Ayrıca metallomesogen olarak adlandırılan metal içeren sıvı kristaller, hem organik sıvı kristal bileşiğinin özelliklerini hem de metal iyonunun varlığında oluşan özellikleri kombine etmişlerdir. Özellikle salisilaldimin (imin) türevleri, sıvı kristal özelliklerin keşfinden sonra, ligandlann mesogenik doğası ve geçiş metalinin getirdiği özellikleri ile yeni anisotropik materyallerin hazırlanmasını hızlandırmıştır. Sıvı kristal özelliğe sahip bileşiklerin dizaynını ve molekül yapısının mesogenik özelliklere etkisini incelemeyi amaçlayan bu çalışmada, farklı substituentlere sahip imin, hidrazon ve trans-l,3,5,7-tetraoksadekalin türevlerinin sentezi gerçekleştirilmiştir. İmin ligandlannın alkil çevresi farklandınlarak, yeni mesogenik bileşikler elde edilmiş ve iminlerin bakır(II) asetat ile reaksiyonları sonucu yeni kalamitik yapıda bakır kompleksleri oluşturulmuştur. Yapılan spektroskopik yöntemlerle aydınlatılan bileşiklerin sıvı kristal (mesomorfık) özellikleri polarizasyon mikroskobu ve termal analizler ile incelenmiştir. Anahtar Kelimeler : Sıvı kristaller, Metallomesogenler, Schiff bazları, Salisilaldiminler, İminler. vııı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Liquid Crystals constitute one of the best examples for self-organizing systems.Liquid crystals have a wide application starting with electro optics and leading to different areas such as medicine, materials control and production of durable materials (e.g. liquid crystalline polymers). The research on LC 's which has started in the early 20. th century has shown the existence of a strong relation between molecular structure and mesogenity. Since the molecular structure can strongly effect the molecular order, small changes in the molecular core or in the substituents can cause the development of different mesophases. Calamitic LC s which attract attention due to their applications in LC displays, generally consist of a rod-like core with mobile substituents on each end. Also, metal containing LC s termed 'Metaltomesogens', combine both the properties of the organic LC compound and the properties due to the presence of the metal ion. Especially the salicylaMimines(imine) derivatives, due to the nature of the ligands and contribution of the transition metal have promoted the production of new anisotropic materials. In this work, the synthesis, of imine, hydrazone- and trans-l,3,5,7-tettaoxadecaline derivatives with different substituents have been achieved with the aim to design liquid crystalline compounds and to determine the effect of molecular structure on mesogenie properties. By changing the alkyl periphery new mesogenie compounds have been produced, and with the reaction of the imines with copper(H) acetate copper complexes with calammc structure have been obtained. The structures of the compounds have been elucidated with spectroscopic methods and their LC (mesomorphic) properties have been examined with polarization microscopy and thermal analysis.