Kalıpta biçimlendirilen sac parçaların geometrik spesifikasyonları ile biçim ve boyut sapmalarının incelenmesi
Investigation of geometric specifications and dimensional deviations of sheet metal parts formed in dies
- Tez No: 139717
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN YURCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: CMM, Sac Parça Tetkiki, Fikstür, GD&T xııı, CMM, Sheet Metal Inspection, Fixturing, GD&T xiv
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İmal Usulleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 258
Özet
ÖZET Ekonomik ve seri imalatın en önemli şartlarından biri imal edilen parçaların değiştirilebilirlik özelliğidir. Bu da imal edilen parçaların belirli tolerans limitleri dahilinde istenilen tamlıkta ve kalitede olmalarını gerektirmektedir. Talep edilen kalite ve tamlık, parçaların bilgisayar destekli hassas tezgahlar ile imal ve kontrol edilmesini gerektirmektedir. Bu bağlamda yapılan çalışmada bilgisayar destekli koordinat ölçme makinesinin (CMM) yapısı, tipleri ve operasyon tarzları incelenmiştir. Sac parçaların ölçülmesi ve kontrol edilmesinde tamlığa önemli etkileri olan tutturma-konumlama sistemleri ve stratejileri incelenmiştir. CMM ile yapılan ölçümlerde koordinat ölçme belirsizliklerinin etkileri ve bunlara karşı alınabilecek önlemler incelenmiştir. Otomobil kaportası ön göğüs sacı için ölçme hazırlık işlemleri tarif edilmiş, kalıp ve sac parçaların CMM tezgahında üç boyutlu koordinat ölçümleri yapılmış ve bu ölçüm sonuçlan İstatistiksel Proses Kontrol (İPK) yöntemleriyle analiz edilip değerlendirmeleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT One of the most important necessities of economic and mass manufacturing is interchangeability of manufactured parts. This property makes the manufactured parts to be in the desired accuracy and quality within certain tolerance limits. To obtain the desired accuracy and quality, the parts have to be manufactured and controlled with computer aided precise machine tools. In this point of view, this study aims to investigate the computer aided coordinate measuring machine (CMM), its structure, types and operation styles. Furthermore, clamping-fixturing systems, which have important effects on measuring and controlling of the sheet metals have been studied. In measurements that have been done with CMM, coordinate measurement uncertainty effects and precautions that were taken against have been studied. Measurement preparation operations for automobile body floor pan measurement have been described, the three dimensional coordinate measurements for die and sheet parts with CMM have been done and these measurement results have been analyzed and evaluated with statistical process control (SPC).