Matematikte bulanık sayılar
The Fuzzy numbers in mathematics
  1. Tez No: 139732
  2. Yazar: İLHAN DAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURAN GÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Bulanık sayı, güven aralığı, konvülüsyon, dekonvülüsyon, L-R bulanık sayılar. ıx, Fuzzy number, confidence interval, convolution, deconvolution, L-R fuzzy number
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Bu çalışmada; bulanık mantığın tarihsel gelişimi anlatıldı. Bulanık sayılar, bulanık kümeler ve güven aralıkları üzerinde durulup, bulanık sayılar ile güven aralıklarında işlemler nümerik örneklerle tanıtılmıştır. Bulanık sayıların maksimum, minimum, konvülüsyon ve dekonvülüsyonları ayrıca örnekleriyle açıklanmıştır. Yine araştırmada; Dubois ve Prade'in L-R bulanık sayılan, katlı, yarı simetrik, bir yarı simetrik ve iki yan simetrik L-R bulanık sayıları açıklanmıştır. Bununla birlikte, üçgen bulanık sayılar ve ikizkenar yamuk bulanık sayılar üzerinde de durulmuştur. Son bölümde, bulanık mantığın günlük hayatta, sanayide ve teknolojik alanda nerelerde kullanıldığı verilmek istenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this work, historical development of the fuzzy logic is told. We talk about fuzzy numbers, fuzzy sets and confidence intervals, and operations about fuzzy numbers. Confidence intervals are described with numerical examples. Maximum, minimum, convolution and deconvolution of fuzzy numbers are also explained (with examples). Again in this study, L-R fuzzy numbers of Dubois and Prade, fuzzy numbers with flat, semisymmetric, one semisymmetric and two semi symmetric are examined. Furthermore, triangular fuzzy numbers and trapezoidal fuzzy numbers are told. In the last section, we want to give where the fuzzy logic is used in life, industry and technology.