Dünya'da ve Türkiye'de rüzgar enerjisi
The Wind energy in Turkey and in the world
  1. Tez No: 95068
  2. Yazar: CAHİT ATLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rüzgar Enerjisi, Rüzgar Atlası, Dünya'da Rüzgar Enerjisi, Rüzgar Enerjisi Formülasyonu, Türkiye'de Rüzgar Enerjisi vıu, Wind Energy, Wind Map, The Wind Energy in The World, The formulation of the Wind Energy, The Wind Energy in Turkey IX
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Rüzgar enerjisinin genel tanımlamaları yapıldı. Çevre ile ilişkisi incelendi. Rüzgar santralı ekonomisi ele alındı. Dünya rüzgar enerjisi kurulu ve potansiyel -gücü anlatılarak, Avrupa ve Akdeniz ülkelerinde yapılan çalışmalara değinildi. Ülkelerin bu konudaki politikaları incelendi. Gelişmiş dünya ülkelerinin rüzgar enerjisi kullanımı ile ilgili hedefleri anlatıldı. Rüzgar enerjisi formülasyonları incelendi. Rüzgar enerjisinin Potansiyel belirleme kriterleri anlatıldı. WASP ( Rüzgar Atlası Analiz ve Uygulama Yazılım programı) modeli anlatılarak, modelin rüzgar enerjisi potansiyelini belirlemeye katkısı anlatıldı. Türkiye rüzgar enerjisi kurulu ve potansiyel gücü incelendi. Ülkemizin rüzgar atlası çalışmaları hakkında bilgi verildi. Türkiye'de son dönemde yapılan ve hedeflenen rüzgar santrallerine yer verildi. Ülkemizin konu ile ilgili politikaları ve hedefleri anlatıldı. Çevre dostu ve ucuz olması açısından ülkenizde rüzgar santrallerinin yaygınlaştırılması için yapılması gerekenler anlatıldı.
Özet (Çeviri)
Abstract General definitions of the wind energy is given and contribution with its environment is examined. Also economy of the wind plant is considered. By describing installed and potential power of the world's wind energy, studies performed in Europe and the Mediterranean countries are explained, their politics about the wind energy is examined. Developed world countries' targets about the use of wind energy is described. Formulations of the wind energy is explained. Potential determination criteria of the wind energy is examined. By describing Wind Analysis Simulation Programme (WASP), addition of the model for determination of the wind energy potential is explained. Installed and potential power of Turkey's wind energy is explained. It is given an information about the wind map's studies and wind plants which were installed in recent years and is going to be installed in the future in Turkey. Our country's targets and politics about the wind energy is described. It is described what to do for the become widespread of the wind enery as it is convenient for environment and it is cheap.