İçten yanmalı motorlarda meydana gelen aşınma mekanizmaları ve örnek motorlardaki piston, segman ve silindir yüzeylerinde oluşan aşınmaların mikroskobik olarak incelenmesi
Wear mechanism that occur in internal combustion engines and microscopic examination of wears on example engines piston ring and cylinder liner surfaces
  1. Tez No: 139742
  2. Yazar: SERDEN MÜJDECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN KALELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yağlama rejimleri, aşınma, aşınma mekanizmaları, içten yanmalı motorlarda aşınma (piston, segman ve silindir cidarı). ıx, Lubrication regimes, wear, wear mechanisms, wear occuring in internal combustion engines (piston, piston ring and cylinder liner)
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Makineleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Aşınma, yüzeyin topografyasındaki değişimler üzerindeki etkisi, içten yanmalı motorların bazı parçaları üzerindeki zarar verici etkisi ve mekanizmaları açısından incelenmiştir. Bu parçalar; piston, segman ve silindir cidarıdır. Sürtünme ve aşınma mühendislik sisteminin karakteristiğidir ve ilerlemeler işletme parametrelerini değiştirerek, aşınma yüzeyinin durumunu değiştirerek veya aşınma karşıt yüzey bileşimini en iyi şekilde kullanarak sağlanabilir. Aşınma mekanizmaları çoğunlukla tarayıcı elektron mikroskobu (SEM - Scanning Electron Microscope) tekniklerinin kullanımı ile elde edilen gözlemler ile açıklanır ve bu gözlemlere göre, en çok abrasif ve metal metale kayma durumları gözlenir. Aşınma araştırmaları giderek hem temel hem de daha yaygın hale gelmektedir ve gelişmiş yüzeyler elde etmek için kayda değer çalışmalar yapılmaktadır. Tribolojik yüzeylerde karşılaşılan aşın derecedeki ağır şartlarla savaşmak için yüzey kaplamaları ve yüzey işlemleri yaygınlaşmaktadır. Tezin sonunda, örnek motorlarda deneysel incelemeler ile aşınma mekanizmaları araştırılmıştır. Aşınma tipleri literatür ile bağdaştınlmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Wear is investigated as the effect on the change the surface topography, mechanisms and damage effect on some of the internal combustion engines' parts such as piston, piston ring and cylinder liner. Friction and wear is the part of engineering system and innovations can be made by changing the working parameters, changing the wear surface conditions or using the opposite wear surface compositions in a best way. Mostly, wear mechanisms are explained by observations after the usage of scanning electron microscope (SEM) techniques. And according to these observations abrasive and sliding metal to metal situations occurs mostly. Wear researches are becoming to both basic and widespread position and to obtain improved surface, important experiments are being made. To struggle with the heavy conditions on the tribological surfaces, the usage of surface coatings and treatments are becoming widespread. At the end of this study, wear mechanisms are observed on the sample engines. Wear types are reconciled with literature.