Çeşitli schiff bazlarından 4-tiyazolidonların eldesi
The Preparation of 4-tiyazolidinones from different species of schiff bases
- Tez No: 139741
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZUHAL TURGUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Bryolojik Aktivite, Halka Kapanması Reaksiyonları, 5- Trimetoksİbenzaldehid, Schiff Bazları, 4-Tiyazolidinonlar. in, Biological Activity, Ring-Closure Reactions, Schiff Bases, 5- trimethoxybenzaldehyde, 4-TryazoHdinones. iv
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZET Son yıllarda yapılmakta olan biyokimyasal ve farmasötik amaçlı araştırmalar, fonksiyonlu guruplarının ve içerdikleri substituentlerin etkileri de göz önünde bulundurularak özellikle konjuge ve heteroatom içeren sistemler üzerinde yoğunlaştırılmaktadır. Yapılan kaynak çalışmaları sonucunda, azot ve kükürt içeren heterohalkalı bileşiklerin antibiyotik, diüretik, organoleptik, tuberkulostik, antileukemik, antimalaryal, antibakteriyeL, antiparasitikal, antifungal ve ağrı kesici gibi tıbbi açıdan önemli kimyasal maddelerin hazırlanmasında kullanılan yararlı bileşikler olduğu saptanmıştır. Gerekli literatür araştırmaları tamamlandıktan sonra hazırlanan bu çalışmalarda 3,4,5- trimetoksibenzaldebid'den, hazırlanan çeşitli schiff bazları ile kükürt içeren uygun reaktiflerle vereceği halka kapanması reaksiyonları sonucunda, düşünülen tiyazolidinon türevlerinin elde edilmesine çalışılmıştır. Sentezlenen bileşiklerin NMR ve İR verilerinden yararlanılarak yapılan aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Nowadays, biochemical and pharmaceutical investigations have been focused especially on conjugated and heteroatom containing system since the effect of substituents and their functional group are important. After a literature reseach, heterocyclic compound containing nitrogen and sulphur were very useful in the preparation of chemical compound such as antibiotic, diüretic, organoleptic, tuberculosis, antileukemic, antimalarial, antibacterial, antifungal and analgesic, which are medically important. After finishing literature research, the various schiff bases have been prepared that undergo cyclizatrön reaction with 3,4,5-trimethoxybenzaldehyde and sulphur containing compounds to give expected thiazolidinones derivatives. Structure of the synthesised new compounds clarified by their NMR and IR spectrum results.