Nokta mesnetli genel ortotrop dikdörtgen plakların serbest titreşiminin incelenmesi
Free vibration anlysis of point supported generally othotropic rectangular plates
  1. Tez No: 139758
  2. Yazar: TÜRKER EKŞİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT KOCATÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Point support, orthotrophy, plate, mod shape, free vibration, fiber, off-axis angle, stiffness parameters. vin -..«>-!??»
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mekanik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
ÖZET Mühendislikte mekanik biliminin yeri inşaat mühendisliğinde uygulamaları ile büyük bir alana sahiptir. Bilgisayar teknolojisi ile hesaplamalardaki kolaylıklar sonucu en karmaşık ve zor problemlere çözüm bulunabilmektedir. Bu avantajlardan yararlanılarak elastik nokta mesnetli genel ortotrop plağın özdeğerlerinin ve mod şekillerinin elde edilmesi tezin özünü oluşturmaktadır. Bu çalışmada elastik nokta mesnetli genel ortotrop dikdörtgen plakların serbest titreşimleri incelenmiştir. Problemin çözümü için klasik Ritz metodu kullanılmıştır. Çalışmada, Ritz metodunun uygulanması için plağın yerdeğiştirmelerini ifade eden çözüm fonksiyonunun oluşturulmasında polinomlar kullanılmıştır. Ritz metodu kullanılarak problem cebrik denklem sisteminin çözümüne indirgenmiştir. Elastik nokta mesnetli genel ortotrop dikdörtgen plağın mod şekilleri üzerinde mekanik özelliklerin etkisi çeşitli döndürme açılan, nokta mesnetlerin rij itlikleri ve plak malzemesinin anizotropisini karakterize eden özellikler için sayısal olarak incelenmiştir. îlk altı doğal frekans değeri için, yukarıda sözü edilen çeşitli parametreler alınarak, tablolar oluşturulmuştur. Bu çalışmaya benzer çalışmalar literatürde mevcut olup, bu çalışmanın farklılığı nokta mesnetli genel ortotrop bir plağın ilk kez çözümlenmesidir. Göz önüne alman problemler Kirchhoff-Love hipotezi çerçevesinde çözülmüştür. Anahtar kelimelerrNokta mesnet, ortotrop, plak, mod şekli, serbest titreşim, güçlendirici (fiber), döndürme açısı, rij itlik parametresi. vıı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Science of engineering mechanics has an important place especially in civil engineering. Improvements and advantages of computer technology make it possible to find solutions to most comlex and difficult problems. In this study, by using these advantages, eigenvalues and mode shapes of, elastically point supported generally orthtorop plates are investigated mainly. The classical Ritz method is used for solving the problem. In the study, for applying the Ritz method, the trial function denoting the deflection of the plate is expressed in the polynomial form. By using the Ritz method, the problem is reduced to the solution of a system of algebraic equations. The influence of the mechanical properties on the mode shapes of the elastically point supported rectangular generally orthotropic plates is investigated numerically for various values of stiffness parameters of point supports, off-axis angles and mechanical properties characterizing the anisotropy of the plate material. The first six eigenvalues are tabulated for various orthotrophy parameters, off axis angles and stiffness parameters of point supports. In literature there are similar topics examined. The difference of the thesis is that the point supported generally ortotropic plates are analyzed for the first time. The problems considered are solved within the framework of the Kirchhoff-Love hypothesis.