Elastik zemine oturan değişik sınır şartlarına ve geometriğe sahip plakların teorik ve nümerik metodlarla çözümü
The Solution of plates that reside on elastic foundation with several geometrics and different boundary condutions through theoretic and numerical methods
- Tez No: 139759
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN ÇAĞDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elastik zemin, plak, sonlu farklar, teorik çözüm. vı, Elastic foundation, plate, finite difference, theoretic metods. Vll
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mekanik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
ÖZET Bu tezde, elastik zemine oturan çeşitli geometri ve değişik sınır şartlarına sahip plakların teorik ve nümerik metodlarla çözümü yapılmış ve bilgisayar programları geliştirilmiştir. Birinci bölümde elastik zemine oturan dikdörtgen plaklar ele alınmıştır. I.Bölümün 1. kısmında Reissner plağı ve Kirchoff plağı teorilerindeki denklemler, elastik zemine oturan dikdörtgen plaklar için elde edilmiş, bunun içinde lineer elastisite teorisinin denklemlerinden ve geometrik şartlarından faydalanılmıştır. I.Bölümün 2.kısmında sonlu farklar metodu açıklanmış, iki değişkenli fonksiyonlarda sonlu fark ifadeleri çıkartılmış ve çeşitli mesnet şartlarına göre çözümler yapılmıştır. Hazırlanan bilgisayar programı, elastik zemine oturan plağın 4 kenarının her tip mesnetlerime durumunda çözüm yapılabilmektedir. İkinci bölümde eğik koordinat takımına göre bulunan sonlu fark ifadeleriyle de elastik zemine oturan üçgen ve trapez şeklindeki plakların çözümü yapılmıştır. Üçüncü bölümde elastik zemine oturan paralel kenar plakların yapılmış, paralel kenar plakta çeşitli mesnet şartlan dikkate alınmıştır. Dördüncü bölümde elastik zemine oturan dairesel plaklar ele alınmıştır. IY.Bölümün 1. kısmında elastik zemine oturan dairesel plakta, Kirchhoff un kesin teorisinden faydalanılarak çözülmüştür. IV.Bölümün 2.kısmında dairesel plakların“Sonlu Farklar Yöntemi”ile çözümü yapılmıştır. Dairesel plak çeşitli mesnet şartlan ve elastik zemine oturması hali de dikkate alınmıştır. Hazırlanan bilgisayar programı ile elastik zemine oturan her tip mesnetlerime durumunda çözüm yapılabilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this thesis, the solution of plates that reside on elastic foundation with several geometries and different boundry conditions through theoretic and numerical metods has been carried out and computer programs have been developed. In chapter I, rectangular plates that reside on elastic foundation have been discussed. In section 1 of chapter I equations of Reissner plate and Kirchhoff plate theories have been maintained and hence the equations of linear elastic theory and geometric conditions are used. In section 2 of chapter I, finite difference metod has been explained, finite differential expressions in two variable equations have been extracted and solutions depending on several support conditions have been made. Computer program prepared can produce solutions in every type of supporting of 4 sides of plate that reside on elastic foundation. In chapter II, the solutions of triangle and trapeze plates that reside on elastic foundation have been solved by finite differences in triangular coordinates. In chapter III, that of parallelogram plates are made and several support conditions in parallelogram plates have been noted. In chapter IV the circular plates that reside on elastic foundations have been discussed. In section 1 of Chapter IV the circular plates that reside on elastic foundations have been explained by making use of Kirchhoff s definite theory. In section 2 of chapter IV, the circular plates will be solved by finite difference metod. The solution of the differential equation for circular plates had been considered with all boundary conditions and inculding on elastic support.