Gemi alım-satım fiyatına etki eden faktörlerin belirlenmesi
Determination of the factors affecting the ship purchase-selling price
- Tez No: 766106
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERSİN AÇIKGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, Marine
- Anahtar Kelimeler: İkinci El Gemi Piyasası, Fiyat Riski, Fiyat Riskinin Belirleyicileri, Panamax Kuru Yük ve Aframax Tanker Gemileri, Second-Hand Ship Market, Price Risk, Determinants of Price Risk, Panamax Dry Cargo and Aframax Tanker Ships
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Dünya ticaretinin önemli bir bölümünü kapsayan deniz ticareti, uluslararası ticaretle ilgilenen pek çok yatırımcının takip ettiği bir ticaret alanıdır. Deniz ticaretini etkileyen olumsuzlukların dünya ekonomisini de olumsuz yönde etkileyeceği ya da dünya ticaretindeki olumsuzlukların deniz ticaretine de yansıyacağı düşünüldüğünde yatırımcıların deniz ticaretine olan dikkatinin nedeni anlaşılmaktadır. Dünya ticareti faaliyetlerinin büyük kısmını oluşturan deniz taşımacılığı sektörü yatırımcıları, deniz taşımacılığı piyasasını daha dikkatli izlemektedir. Deniz taşımacılığının en önemli piyasalarından biri de gemi alım satım piyasasıdır. Bu piyasada, gemilere yatırım yapan ve/veya yapmak isteyen yatırımcılar için, birbirine benzer sınıflandırma içerisinde yer alan gemilerin piyasa değerleri ile ilişkili faktörlerin tespiti ve gemi yatırımları için bu faktörlere bağlı uygun alım-satım dönemlerinin belirlenmesi günümüzde önemli bir husus haline gelmiştir. Bir taraftan gemilerin yaşları, teknik özellikleri, büyüklükleri gibi faktörler diğer taraftan ise navlun fiyatları, borçlanmanın ve alternatif yatırım araçlarının bir göstergesi olan faiz oranları, maliyetleri yansıtan petrol fiyatları ve fiyatın doğrudan üzerinden hesaplandığı döviz kurları gemilerin değerlerini, alım-satım ve kiralama fiyatlarını etkilemektedir. Bu faktörlerin değerlerinde meydana gelen değişimler deniz taşımacılığı ile doğrudan veya dolaylı olarak ilişkisi bulunan ve deniz ticareti içerisinde yer alan gemi sahipleri, gemi üretim ve hurda tersaneleri, alım satım aracıları, yük sahipleri ve aracıları, kiracılar, kreditörler ve dolaylı yatırımcılar gibi diğer aktörler tarafından takip edilmektedir. Bu çalışma ile ikinci el gemi piyasalarındaki fiyat düzeylerini etkileyen faktörler ve bunların etki düzeyleri araştırılmaktadır. 2009-2021 yılları arasında alım satımı yapılan 1336 adet Panamax türünde kuru yük gemisi ve 527 adet orta sınıf tanker gemileri esas alınarak yapılan bu çalışmada geçmiş yıllarda alım satımı yapılan gemilerin fiyatları, türleri, inşa yılları, alım-satımın gerçekleştiği yıl, DWT bazında ağırlıkları, navlun fiyatları ve LIBOR oranları karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırma sonucunda gemi yatırımı için iyi zamanlama ve risk değerlendirmesi yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Maritime trade, which covers a significant part of world trade, is a trade area followed by many investors interested in international trade. Considering that the negativities affecting the maritime trade will affect the world economy negatively or the negativities in the world trade will also be reflected on the maritime trade, the reason for the attention of the investors to the maritime trade is understood. Investors in the maritime transport sector, which constitutes the majority of world trade activities, are watching the maritime transport market more carefully. One of the most important markets of maritime transport is the ship trading market. In this market, it has become an important issue for investors who invest and/or want to invest in ships, to determine the factors related to the market values of ships in similar classification and to determine the appropriate buying-selling periods for ship investments depending on these factors. On the one hand, factors such as the age, technical characteristics and size of the ships, on the other hand, the freight prices, interest rates as an indicator of borrowing and alternative investment instruments, oil prices reflecting the costs and the exchange rates where the price is calculated directly affect the values of the ships, their purchase-sale and rental prices. Changes in the values of these factors are followed by other actors, such as ship owners, ship production and scrap shipyards, trading intermediaries, cargo owners and intermediaries, lessees, creditors and indirect investors, who are directly or indirectly related to maritime transport and are involved in maritime trade. is being done. In this study, the factors affecting the price levels in the second-hand ship markets and their effect levels are investigated. In this study, which is based on 1336 Panamax-type dry cargo ships and 527 medium class tanker ships traded between 2009-2021, the prices, types, construction years, year of purchase and sale, weights in DWT, of the ships traded in the past years, Freight prices and LIBOR rates are compared. As a result of this comparison, it has been tried to make good timing and risk assessment for ship investment.