Farklı metalsel malzemelerin sürtünme kaynağında, kaynak parametrelerinin dikiş özelliklerine etkisi
The welding parameters' effect in weld beam of different metallic materials under friction welding
  1. Tez No: 201162
  2. Yazar: AYKUT GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN YUMURTACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sürtünme kaynagı, farklı metallerin kaynagı, Friction welding, the welding of different metals
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu tez çalısmasının amacı, demir ve demir dısı alasımlarının sürtünme kaynagı ile kaynak edilmesi isleminde, kaynak parametrelerinin dikis özelliklerine etkisinin incelenmesidir. Deney numunesi olarak bakır alasımı ( CuCrZr ) ve otomat çeligi ( 9SMn28 ) kullanılmıstır. Deneysel çalısmada devir sayısı sabit tutulup, sürtünme basıncı, sürtünme zamanı, yıgma basıncı ve yıgma zamanı degerleri degistirilerek dört parametre grubu kullanılmıstır. Her parametre grubu için çekme dayanımı ve mikrosertlik degerleri arastırılmıs olup, her grup için kaynak bölgesinin 3mm yakınındaki sıcaklık degerleri de ölçülmüstür. Elde edilen sonuçlar neticesinde, kaynak parametrelerinin kaynak baglantısının mekanik özellikleri üzerindeki etkisi açıklanmıstır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to investigate the welding parameters? effect in weld beam of ferrous and non ferrous metallic materials under friction welding. Copper alloy (CuCrZr) and free cutting steel ( 9SMn28 ) are used as experiment samples. During the experiments, Number of revolution is kept constant while four parameter groups are changed as friction pressure, friction time, forging pressure and forging time. For every parameter group tensile strength and micro-hardness values are investigated and temperature within 3 mm of weld bead is measured. In the light of gathered results, the effect of welding parameters on mechanical properties of welding joint is explained.