Müze ve sergi mekanlarının elektronik ortamda yapılanması
Museums and exhibition spaces structured in the electronic medium
- Tez No: 139821
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİYE ABALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yer, elektronik ortam, elektronik müze, etkileşim, alan araştırması. vın, Place, electronic medium, electronic museum, interactivity, field research. IX
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar Ortamında Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET İletişim teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte, fiziksel mekanda gerçekleştirilen bankacılık, eğitim, alışveriş gibi birçok etkinliğin elektronik ortama aktarılması süreci yaşanmaktadır. Bu gelişmelerden etkilenen müze ve sergi mekanları da iletişim araçlarının yoğun olarak kullanıldığı enformasyon mekanları olma özelliği taşımaktadır. Müze kurumlan; iletişim teknolojilerinin yarattığı mekansal değişimleri öncelikle fiziksel mekanın tasarımı için kullanmışlardır. Internet'in yaygın olarak kullanılmaya başlanması ile birlikte elektronik ortamın olanaklarının farkına varmışlar ve elektronik müze ve sergi alanları oluşturmuşlardır. Giriş bölümünde; araştırmanın amacı, önemi, kapsamı ve yöntemi ile ilgili genel bilgi verilmiştir. Fiziksel 'yer' ve 'mekan' olguları ve elektronik 'yer' kavramının ortaya çıkışı araştırılmıştır. Fiziksel ve elektronik yerin etkileşim biçimleri grafik anlatımla sunulmuş ve örneklendirilmiştir. Müze ve sergi mekanlarına ait web siteleri ile ilgili tarama yapılmış ve bazı web sitelerinin benzer özellikler gösterdiği gözlenmiştir. Bu durum araştırmacıyı bir sınıflandırma yapmaya yönlendirmiştir. Elektronik müze ve sergi mekanlarının incelendiği üçüncü bölüm de ise; 18. yüzyıldan günümüze kadar gelişen müze tipolojisine kısaca yer verilmiştir. Elektronik müze kavramı, elektronik müzenin yapısal ve mekansal özellikleri araştırılmıştır. Fiziksel ortamda var olan müzelerin web siteleri incelenmiş ve elektronik ortamda tasarlanan müzenin fiziksel müzeyi tamamlayıcı özellikleri olduğu görülmüştür. Sanat eserlerinin sergilendiği, satışının yapıldığı; sanatçıların tanıtıldığı alternatif mekanlar olarak elektronik müzeler ele alınmıştır. İletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler bilgisayar kullanımı da yaygımaştırmıştır. Bu durum yalnızca mekanı ve mekan algısını değil, müze ziyaretçisini de etkilemiştir. Müze ziyaretçisi / bilgisayar kullanıcısının görüşlerini öğrenmek amacıyla bir alan araştırması yapılmıştır. Alan araştırması, Internet üzerinden yürütülmüştür. Kullanıcılardan iki ayrı anket formu doldurması istenmiştir. Bunlardan biri müze ve müze kavramına yönelik genel sorulan içermekte, diğeri ise elektronik müzenin kişiselleştirme, veritabam oluşturma, interaktif eğitim gibi özelliklerini kullanan müze web sitelerine yönelik daha özel sorulan içermektedir. Alan araştırmasından elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Sonuç bölümünde ise yapılan araştırmadan elde edilen sonuçlar sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The development of information technologies has enabled many activites including banking, education and shopping to be carried out in cyberspace. The advances in the area have also turned museums and exhibition halls into information centres where recent communication technologies are intensively used. Information technologies have offered new opportunities in spatial design which museum establishments initially used for designing physical space. With Internet becoming more widespread, they have realized the different possibilities offered by cyberspace and developed e-museums and exhibition halls. Introduction explains the rationale and methodology behind the research, its importance and scope. Concepts of physical 'place' and 'space' and the development of 'cyberspace' have been investigated. The interaction patterns between physical place and cyberspace have been presented and examplified through graphics. Web sites of museums and exhibition halls have been scanned through and similar points have been detected. These similarities have directed the researcher into making a classification. The third section looks at the way space is used in museums and exhibition halls. The evolution of museum typologies since the 18th century has been briefly explained. The concept and the structural and spatial characteristics of e-museums have been investigated. The web sites of physically existing museums have been searched through and it has been observed that the e-museum has complementary characteristics to the physical museum. E-museums have been studied as alternative spaces where the exhibition and sale of art works take place and the artists are introduced. The developments in information technologies have made the use of computers more widespread. This has not only effected the space and spatial sense but also the visitors of the museum. In order to study this a field research has been carried out to receive the feedback of museum visitors / computer users. The field research has been carried out on the Internet. The users have been asked to fill out two questionairres one of which contains general questions about the museum and the concept of museum and the other more specific questions on the web sites that serve for personalization, database formation and interactive education. Data from the field research has been studied. The findings of the study have been presented in Conclusion.