Sonlu kapasite planlamada yapay sinir ağlarının kullanımına yönelik bir model tasarımı
Design of a model based on neural network utilization in finite capacity planning
- Tez No: 139866
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ FUAT GÜNERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sonlu kapasite, çizelgeleme, planlama, yapay sinir ağlan, Finite capacity, scheduling, planning, artificial neural networks. XI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
ÖZET Sonlu kapasite planlama, işlerin çizelgelemesinden elde edilen sonuçlara göre üretim işlemlerinin yaklaşık başlangıç ve bitiş zamanlarının ve kaynakların kapasite yüklerinin belirlenmesi olarak adlandırılır. Sonlu kapasite planlama, orta ve uzun dönem kapasite planlan için karar desteği sağlar ve sonlu çizelgelemeden daha uzun süreli malzeme ihtiyaçlarım yapılandırır. Sonlu kapasite planlamanın temeli olan sonlu çizelgeleme üzerinde durulan bu çalışmada, yapay sinir ağlan kavramı da incelenerek, sonlu çizelgeleme probleminin çözümünde yapay sinir ağlarının kullanımı üzerinde durulmuş ve bu amaçla bir model geliştirilerek, problemin çözümüne yönelik bir uygulama yapılmıştır. Bu çalışmada giriş bölümünün ardından ikinci bölümde üretim planlama ve çizelgeleme kavramlan incelenmiştir. Üçüncü bölümde sonlu kapasite planlama ve çizelgeleme faaliyetleri anlatılmıştır. Bilgisayar destekli sonlu kapasite çizelgeleme hakkında bilgi verilmiştir. Dördüncü bölümde yapay sinir ağlan üzerinde durulmuş; yapay sinir ağlan mimarisi ve modelleri, eğitim ve öğrenme konulan açıklanarak, yapay sinir ağlarının günlük yaşamda kullanımına yer verilmiştir. Son bölümde operasyonel sorunlardan biri olan sonlu kapasite çizelgeleme problemi her bir makinedeki iş sıralan belirlenecek şekilde yapay sinir ağlan ile modellenmiş, modeli istenen sonuca ulaştıracak bir bilgisayar programı geliştirilmiş ve Mercedes Benz Türk A.Ş.' de uygulama sonucu elde edilen sonuçlar sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Finite capacity planning determines the capacity loads of resources and estimates approximate start and finish times of manifacturing processes by the results gained from work scheduling. Finite capacity planning supplies decision support for middle and long term capacity plans and constructs material requirements on a more long term basis than finite scheduling. In this thesis finite scheduling, which is the basis of finite capacity planning is considered, and artificial neural networks are applied for the finite capacity planning. Utilisation of artificial neural networks on solving finite scheduling problems are dwelled. Also a model is developed and carried out to solve an application problem. In this thesis, after introduction, production planning and scheduling terms are examined in second chapter. In the third chapter, finite capacity planning and scheduling activities are described also computer-aided finite capacity scheduling is introduced. Artificial neural networks are dwelled on fourth chapter; explaining artifical neural network architecture and models including training and learning subjects with daily usage of artificial neural networks. In the last chapter, finite capacity planning problem application is implemented in a way to determine job order in each machine using artificial neural networks. The computer program shown in appendix 1 is developed. The application results realized with acquired data from practical and real works of Mercedes Benz Türk A.Ş and showed the validity of the neural networks are concluded.