Yükleme kısıtı altında taşıt rotalama problemleri
Vehicle routing problems with packing constrains
- Tez No: 139916
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL EMEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Taşıt Rotalama, Paketleme Problemi, Yükleme, Vehicle Routing, Packing Problem, Loading
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 255
Özet
ÖZET Lojistik biliminin uygulamalı alanlarından olan“Taşıt Rotalama Problemleri”, uzun yıllardan beri inceleme konusu olmuştur. Günlük hayatta sıklıkla karşılaşılan bu problemlerde yük tipleri farklılık gösterse de, genellikle kutu şeklinde birim yüklerin taşmdığı gözlemlenmektedir. Birim yüklerin taşındığı uygulamalarda şimdiye kadar ihmâl edilen yükleme kısıtlan, bu tez çalışması ile taşıt rotalama problemlerine entegre edilmiştir. Tez üç ana kısımdan oluşmuştur. Birinci kısımda, taşıt rotalama problemleri hem optimizasyonel hem de sezgisel açılardan derinlemesine incelenmiştir, ilk rotalama problemi olarak“En Kısa Yol Problemi”araştırılmıştır. Daha sonra, dağıtım problemi özelliği taşıyan“Gezgin Satıcı Problemi”incelenmiş ve yapısı ortaya konmuştur. Prob lemin varyantları tanımlandıktan sonra, dağıtım işlemini en genel haliyle yansıtan“Taşıt Rotalama Problem? ele alınmıştır. Bu problemlerin karmaşıklık seviyeleri incelenerek kullanılabilecek çeşitli çözüm yaklaşımları hakkında bilgiler verilmiştir. Kesin yöntem lere örnek bir uygulama yapıldıktan sonra sezgisel yöntemler incelenerek içlerinden birisi Matlab ortamında programlanmıştır. İkinci kısımda, yükleme koşullarım belirleyecek olan ”Paketleme Problem? araş tırılmıştır. Problemin çeşitli yapıları açıklandıktan sonra kesme problemlerini de içeren genel bir sınıflama sistemi verilmiştir. Literatürde yer alan bir doğrusal modelin tanıtıl masından sonra sezgisel yöntemler incelenmiştir. Problem için yeni bir sezgisel yöntem geliştirilerek programlanmıştır. Üçüncü kısımda, tezin özünü oluşturan ve literatürde ilk kez yer alacak olan“Yük leme Kısıtı Altında Taşıt Rotalama Problemleri”incelenmektedir. Yükleme koşullan,“Paketleme Problem?' yardımıyla gerek optimizasyonel gerekse sezgisel açılardan rotalama problemlerine entegre edilmiştir. İlk önce ”Taşıt Rotalama Problemi" yükleme koşullanyla birlikte ele alınmıştır. Optimal yaklaşım geliştirilmesinin ardından sezgisel bir yöntem geliştirilerek Matlab 'da programlanmıştır. Daha sonra en kısa yol problem leri ele alınarak doğrusal modeller geliştirilmiştir. Rotalama söz konusu olduğunda öne çıkan bir başka konu olarak yüklemede rota sırası da matematiksel bir yaklaşımla ince lenmiştir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT“Vehicle Routing Problems”have been studied for years, which belong to the practical fields of the logistics science. Generally box shaped unit loads are to be trans ported in these frequently encountered problems, though the load types may vary. Pack ing constraints, which were ignored in transportation of unit loads until now, are inte grated with the vehicle routing problems in this thesis study. The thesis consists of three main sections. In the first section, vehicle routing problems are examined comprehensively either by optimal or heuristic approaches. As the first routing problem“Shortest Path Problem”is studied. Then“Traveling Salesman Problem”, which possesses a distribution problem attribute, is examined and its struc ture is put forward. After defining the variants of this problem,“Vehicle Routing Prob lem”, which reflects the general structure of a distribution problem, is dealt with. Exam ining the complexities of these problems, information on various solution approaches is given. Following an example for exact methods, heuristics are examined and one of them is programmed in Matlab environment. In the second section,“Packing Problem”is studied, which will determine the loading conditions. Explaining some structures of the problem, a general classification system including the cutting problems is given. A linear model existing in the literature is identified and then heuristic methods are examined. A new heuristic is developed for the problem and programmed. In the third section, the basis of this thesis“Vehicle Routing Problems with Pack ing Constraints”is examined, which will take part in the literature for the first time. Packing constraints are integrated with the routing problems by analyzing the“Packing Problem”, either in optimal or heuristic ways and several applications are performed. Firstly“Vehicle Routing Problem”is taken into consideration with packing conditions. Following the development of an optimal approach, a heuristic method is developed and programmed in Matlab. After, shortest path problems are dealt with and linear models are developed. Loading sequence, which becomes an issue when routing is in question, is also examined by a mathematical approach.