Bor madenciliğimizin Türkiye ekonomisindeki yeri ve önemi
The Importance of boron mining in Turkish economy
- Tez No: 139982
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAMİT AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Bor mineralleri, bor rezervleri, ekonomi, Boron minerals, boron reserves, economy
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BOR MADENCİLİĞİMİZİN TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ Uğur Cem KİBAROĞLU Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç Dr. Hamit AYDIN Eylül 2003, 65 sayfa. Bu çalışmada, ülkemiz doğal zenginliklerinden Bor madenlerimizin Türkiye ekonomisi için önemi araştırılmıştır. Bor mineraUerinin kimyasal bileşimleri ile boratlar hakkında bilgi verilmiş, Bor minerallerinin yaygın kullanım alanlarının yanı sıra teknolojik olarak gelecekte kullanılabilecek alanlar da verilmiştir. Bor madenlerimizin Türkiye ve Dünya' daki rezervleri incelenerek, ülkemizdeki üretici kuruluşlar tanıtılmıştır. Son on yıl içindeki ihracat ve ithalat rakamları incelenmiş ve ülkemizin dünya pazarındaki payı araştırılmıştır. mSon bölümde, bor madenlerimizin gelecekte daha verimli değerlenebilmesi için yapılabilecek çalışmalar hakkında öneriler ve uygulamalar dikkate sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis THE IMPORTANCE OF BORON MINING IN TURKISH ECONOMY Uğur Cem KİBARO?LU Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mining Engineering Thesis Advisor: Assist. Prof. Dr. Hamit AYDIN September 2003, 65 pages. In this study, economic importance of boron mines in Turkish economy is investigated. Within this study, information about chemical composition of Boron minerals and Borates is given; In addition to the wide-spread fields of usage of Boron minerals, their technologically usage fields in future are also given. Turkey and the world boron reserves are examined and the production institutions in our country areintroduced. Moreover, the export and import values in the last decade are investigated and the share of our country in the world market is searching. Finally, the recommendations and applications about the works to be done to turn the Boron minerals of our country to account in a productive way are presented in order to attract attentions.