Delik işlemleri için maliyet merkezli bir bilgi tabanlı sistem geliştirilmesi
Development of a knowledge -based system for cost oriented hole making process
- Tez No: 139994
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEVDET GÖLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: İşlem Planlaması, Delik İşlemleri, Bilgi Tabanlı Sistemler, Process Planning, Hole Making Processes, Knowledge-Based Systems
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DELİK İŞLEMLERİ İÇİN MALİYET MERKEZLİ BİR BİLGİ TABANLI SİSTEM GELİŞTİRİLMESİ Uğur PAMUKOĞLU Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Cevdet GÖLOĞLU Şubat 2003, 148 sayfa. Endüstride kullanılan ürünler üzerinde yer alan değişik delik tiplerinin üretim işlemleri için, üretim yöntemi seçimi, seçilen kesicilere göre işlem sıralarının belirlenmesi, işlem zamanlarının ve maliyetlerinin hesaplanmasını ve elde edilebilecek tüm olası işlem çeşitleri içinden en uygun maliyetli işlemi seçerek öneren bir bilgi tabanlı sistem geliştirilmiştir. Sisteme ürün malzemesi ve imalat olanaklarının yanı sıra ilgili unsur hakkında geometrik ve geometrik olmayan parametreler girildiğinde, seçilen her unsur için işlem analizi ve her bir işlem için maliyet analizi sistem tarafından yapılmakta ve sonuçları kullanıcıya sunulmaktadır. mÖZET (devam ediyor) Geliştirilen sistemle, imal edilecek parçaların işlem süreçleri ve maliyetleri hakkında bilgi edinilmekte ve sistem özellikle çabuk maliyet tesbiti için kullanılabilmektedir. Bunun yanı sıra yeterli üretim bilgisine sahip olmayan elemanların kalifiye olarak yararlanılmalarına kolaylık sağlayabilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc. Thesis DEVELOPMENT OF A KNOWLEDGE-BASED SYSTEM FOR COST ORIENTED HOLE MAKING PROCESSES Uğur PAMUKO?LU Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Machine Education Thesis Advisor: Asst. Prof. Cevdet GÖLO?LU Şubat 2003, 148 pages. In this thesis, a knowledge based system for manufacturing of various hole making processes has been developed. In the system, selection of machining methods and cutting tools, determination of sequences for each process, determination of process time and cost analysis have been conducted. In the procedure, all available processes have been taken in to account regarding their costs and the most suitable in cost was chosen. Materials of product and available machining methods are firstly entered to the system as well as geometric and non-geometric information of features exists on the product. The system analyses the costs of the processes for every single feature. The results are presented to the user.ABSTRACT (continued) The system generated helps facilitate determination of process time and the costs of features to be manufactured. It is especially useful for quick cost estimation. In addition to these, the system helps people who are naive in manufacturing operations so that people could be used for the related manufacturing stages.