Tuzak radyasyon emicili güneş kollektörü ile düzlemsel güneş kollektörünün verimlerinin karşılaştırılması
Comprasion of efficiencies between solar collector with radiation trap absorber and flat plate collector
  1. Tez No: 139995
  2. Yazar: RAHİM YÜKSEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güneş Enerjisi, Güneş Kollektörleri, Tuzak Radyasyon Emici
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TUZAK RADYASYON EMİCİLİ GÜNEŞ KOLLEKTÖRÜ İLE DÜZLEMSEL GÜNEŞ KOLLEKTÖRÜNÜN VERİMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Rahim YÜKSEL Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Eğitimi Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Metin KAYA Kasım 2003, 136 sayfa. Güneş enerjili sıcak su hazırlama sistemlerinin en önemli kısımları olan güneş kollektörlerinde sıkça görülen optik kayıplar ile ısıl kayıpları azaltmak için, bir tuzak radyasyon emicili güneş kollektörü ve karşılaştırma yapmak amacıyla, bir de düzlemsel güneş kollektörü tasarlanıp imal edildi. Her iki sistem üzerinde aynı anda, aynı ortamda ve eşit şartlarda deneysel çalışma yapıldı. Deney sonuçlanna göre verim hesapları yapılarak karşılaştırıldı. Karşılaştırma sonucunda tuzak emici plakalı sistemin ortalama günlük sistem verimi % 5 ve kollektör verimi ise % 4,75 düz emici plakalı sistemden daha iyi olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis COMPARISON OF EFFICIENCIES BETWEEN SOLAR COLLECTOR WITH RADIATION TRAP ABSORBER AND FLAT PLATE COLLECTOR Rahim YÜKSEL Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Education Thesis Advisor: Asst.Prof.Dr. Metin KAYA November 2003, 136 pages. A radiation trap absorber solar collector and with the aim of comparing a flat plate absorber collector were designed and manufactured for reducing optics losses and heat losses seeing frequently in solar collectors that being the most important parts in hot water preparing systems by solar energy. Experimental working was done on each system at the same time, at the same environment and at equal conditions. By doing performance calculations according to experiment result were compared. The result of comparing radiation trap absorber of system avarage daily performance 5 %, collector performance 4,75 % better than flat plate absorber system were determined. Key Words : Solar Energy, Solar Collectors, Radiation Trap Absorber. Science Code : 626.11.01 IV