Gecekondulaşma ve din ilişkisi -Kahramanmaraş örneği-
Relationship between the process of squatter settlement and religion -the case of Kahramanmaraş-
  1. Tez No: 140087
  2. Yazar: FARUK YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ EZBER BODUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Gecekondulaşma, göç, kentleşme, dîn, dinî hayat, Kahramanmaraş, toplumsal değişme, geleneksel ilişki tarzı, anomi, The process of squatter settlement, migration, urbanization, religion, religious life, Kahramanmaraş, social change, traditional style of relationship, anomie. H
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ GECEKONDULAŞMA VE DİN İLİŞKİSİ -KAHRAMANMARAŞ ÖRNEĞİ- Faruk YILDIZ KSÜ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ FELSEFE VE DİN BİLİMLERİ ANADİLİM DALI DANIŞMAN; Prof.Dr. Hüsnü Ezber BODUR Yıl: 2003 Sayfa: 149 Jüri: Prof.Dr. Hüsnü Ezber BODUR Prof. Dr. M. Kemal ATİK Yrd. Doç. Dr. M. Ali KİRMAN Gecekondulaşma olgusu 1950 'den sonra Türk şehirleşmesinin hakim seyri olmuş durumdadır. Sanayi Devrimi' nin etkisiyle kırsal bölgelerden şehirlere yığılan nüfus ucuz ve acele barınaklar yoluyla kentsel hayata katılım yolunu tutmuştur. Buna paralel olarak geleneksel tutum ve davranışlarda meydana gelen değişmeler toplumsal hayatın tüm yönlerini kapsamış durumdadır. Toplumsal olayların etkileşiminde çoklu nedensellik ilkesi geçerli olduğu düşünüldüğünde meydana gelen bu değişmeler süreç içerisinde de birbirini üretir hale gelmiş ve problemi açıklama yönünde güçlüklerle karşılaşılmıştır. Geleneksel değerlerin şehir ortamında bazen tamamen değiştirilmek, bazen de dönüştürülerek güne aktarılmak suretiyle modernizme, kent hayatına uydurulmaya çalışılması gecekondu kültürünün en temel özelliklerindendir. Dinin de bu değişim sürecinde toplumsal olaylarla girdiği karşılıklı etkileşim kişilerin toplumsal yaşayış tarzlarında ve kurumsal değişmelerde kendisini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MA Thesis RELATIONSHIP BETWEEN THE PROCESS OF SQUATTER SETTLEMENT AND RELIGION -THE CASE OF KAHRAMANMARAŞ - Faruk YILDIZ DEPARTMENT OF PHILOSOPHY AND RELIGION SCIENCE INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCE UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM Supervisor: Prof. Dr. Hüsnü Ezber BODUR Year: 2003 Pages: 149 Jury: Prof. Dr. Hüsnü Ezber BODUR Prof. Dr. M. Kemal ATİK Assist Prof. Dr. M. Ali KİRMAN Since 1950, the fact of the process of squatter settlement has become the main issue of Turkish urbanization. With the effect of Industrial Revolution the masses which migrated from rural areas joined in urban life through simple and hastily constructed huts. This development has changed whole aspects of their social life especially the traditional attitudes and behaviors. When it is considered that social events cannot be explained by a single cause and as the time passes all these interacting changes may produce some new ones it appears with how a difficult problem we are facing. Of the basic characteristics of the process of squatter settlement is that in this culture people try to make their traditional values fit modernism and urban life now by changing completely these values now by adapting them to suit the requirements of the day. In this process of change, religion -by interacting with social events- has played an active role in people's social styles of life and in institutional changes.