Fen bilgisi öğretmen adaylarının fen, teknoloji, toplum (FTT) konularına bakış açılarına ve başarılarına, fen-teknoloji-toplum yaklaşımının etkisinin araştırılması
The Research of science technology society's effect about science teacher candidate's views and achievement on science technology society subjects
- Tez No: 140086
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞENOL BAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: fen, teknoloji, toplum, eğitim, science, technology, society, education
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
ÖZET“Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Fen, Teknoloji, Toplum Konularına Bakış Açilarının Değerlendirilmesi”adlı bu araştırma Fen-Teknoloji-Toplum yaklaşımının öğrencilerin fen bilgisi derslerindeki konulara karşı bakış açılarına ve bu derslerdeki başarılarına olan etkilini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi'nde yapılmıştır. Araştırmada İlköğretim Anabilim Dalı Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı'ndan iki sınıf, tesadüfi olarak seçilmiştir. Sınıflardan biri kontrol, diğeri de deney grubunu oluşturmuştur. Araştırmada öntest-sontest kontrol gruplu, deneysel desen uygulanmıştır, Sınıflarda dersler araştırmacının kendisi tarafından işlenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak başarı testi geliştirilmiş Ve ayrıca Glen Aikenhead tarafından geliştirilen Fen Teknoloji ve Toplum Üzerindeki Görüşler [Views on, Science Technology and Society (VOSTS)] isimli envanter uygulanmıştır. Başarı testinden elde edilen veriler ilişkisiz gruplar için T-Testi istatistik tekniği ile incelenmiştir. Envanterden elde edilen veriler yüzde-frekans dağılımıyla incelenmiştir. Elde edilen verilerin analizi sonucunda, Fen-Teknoloji-Toplum yaklaşımıyla fen bilgisi derslerinin işlenmesinin geleneksel yöntemlere göre fen bilgisi öğretmen adaylarının derslere olan bajaş açıları için daha etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACÎ This researchj named as“The Assessment of Science Teacher Candidates' Views about Science, Technology, Society Subjects”accomplished in order to examine STS's effects on students' views and success in the science subjects. Research is carried out at Gazi Education Faculty of Gazi University. Two classes of Science Teaching Department are randomly selected for research. One of the classes is control and the other is experiment group. Experimental pattern is applied with pre-test post-test control group. The lessons in the classes are taught by the researcher. As the data collection tool for the research, success test is developed and an inventory, named as VOSTS (Views on Science Technology Society) which is developed by Glen AikenhJead is applied. Data obtained from the success test are examined with the T-Test statistical technique for Related and irrelates groups. Data obtained from the inventory are examined from using percent frequency distribution. As a consequence obtained from the analysis of the obtained data, STS is more effective than the traditional instruction method for views of science teacher candidates about science, technology, society subjects.