Attitudes toward marital violence:Individual and situational factors
Aile içi şiddete ilişkin tutumlar: Bireysel ve duruma özgü faktörler
  1. Tez No: 140133
  2. Yazar: SİNAN ULU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY SAKALLI-UĞURLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Marital Violence, Attitudes, Hostile and Benevolent Sexism, Patriarchy, Beliefs about Wife Beating IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
öz AİLE İÇİ ŞİDDETE İLİŞKİN TUTUMLAR: BİREYSEL VE DURUMA ÖZGÜ FAKTÖRLER ULU, Sinan Yüksek Lisans, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nuray Sakallı Uğurlu Temmuz 2003, 89 sayfa Bu çalışma, duruma ve algılayan kişiye ait özelliklerin evlilikte kadına uygulanan şiddet hakkındaki tutumlara, böyle bir olaydaki suç atıflarına ve böyle bir olaydan sonra dayağa maruz kalan kadının ne yapması gerektiğine ilişkin görüşlere etkilerini araştırmayı amaçlamaktadır. Tutumlar, dayağın haklı çıkarılabileceği, kocanın sorumlu olmadığı ve kadının suçlu olduğu şeklindeki üç inanç ile ölçülmüştür. Önemli olduğu düşünülen kişiye ait özellikler (bireysel etkenler olarak adlandırılacaktır) aile ve evlilik hakkında ataerkil ve geleneksel görüşler, korumacı ve düşmanca cinsiyetçilik, şiddetin toplum tarafından onaylanıp onaylanmadığı hakkındaki düşünceler ve cinsiyet olarak tanımlanmıştır. Duruma ait etkenler ise (algılanan) kışkırtmanın varlığı, şiddetin boyutu, ve eşlerin çalışma durumlarıdır. 176'sı kadın 151 'i erkek toplam 327 ODTÜ öğrencisi, içinde bir kocanın karısını dövdüğü bir senaryo ve bahsedilen değişkenleri ölçmek için Likert tipi ölçekler bulunan anketleri doldurmuşlardır. Ömeklemin genelinin ailede kadına uygulanan şiddete karşı olumsuz tutumlara sahip olduğu, fakat şiddetiçeren olaydan hemen sonra polis çağırmak gibi tepkilere katılmadıkları gözlenmiştir. Hem bireysel etkenlerin hem de duruma ait etkenlerin bağımlı değişkenler üzerinde farklı etkileri olduğu bulunmuştur. Özellikle ataerkil görüşlerin ve düşmanca cinsiyetçiliğin ailede kadına uygulanan şiddet hakkındaki inanışlar üzerinde, olaydaki şiddetin boyutu ve (algılanan) kışkırtmanın varlığının ise özellikle şiddet olayında kocaya atfedilen suç üzerinde etkili olduğu bulunmuştur. Çocukların varlığı kadının şiddet içeren olaydan sonra evliliği bitirebilecek tepkilerini onaylama derecesini düşürmüştür. Bulguların yan ısı ra çalışmanın sınırlamaları ve gelecek araştırmalar için öneriler tartışılmaktadır. Anahtar Kelimeler. Evlilikte Şiddet, Tutumlar, Düşmanca ve Korumacı Cinsiyetçilik, Ataerkillik, Kadına karşı Şiddete ilişkin İnanışlar VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ATTITUDES TOWARD MARITAL VIOLENCE: INDIVIDUAL AND SITUATIONAL FACTORS ULU, Sinan M. Sc, Department of Psychology Supervisor Assoc. Prof. Nuray Sakallı Uğurlu July, 2003, 89 pages The present study aimed at investigating the relationship between factors that are inherent in the perceiver, inherent in the situation; attitudes toward marital violence, attributions of blame in a violent incident, and judgments on what the victim should do after a violent incident. Attitudes are assessed via three beliefs that the violence can be justified, the husband is not responsible from the violence, and the blame of the violence can be attributed to the wife. Factors inherent in the perceiver (named individual factors), which are thought to be important, were defined as patriarchal and traditional beliefs about marriage and the family, hostile and benevolent sexism, beliefs about normative approval of violence, and gander. Factors inherent in the situation (named situational factors) were existence of (perceived) provocation in a violent incident, severity of the violence, and employment status of the wife and the husband. 327 METU students (176 female, 151 male) filled out a questionnaire, in which a violent episode between a husband and a wife was described. The iiiscenario contained manipulations on the situational factors. Other constructs were assessed via Likert type scales. Analyses revealed that the sample held negative views of marital violence, but tended to disagree with immediate precautions like calling the police after a violent episode. Both situational and societal factors had differential effects on the dependent measures; patriarchy and hostile sexism were found to be especially related with the beliefs about wife beating whereas severity and provocation were strongly related with the attributions of blame. Existence of children decreased the agreement with reactions that would end up the marriage. Suggestions for future research, and limitations of the study are discussed in addition to the findings.