Impact of constructivist learning process on preservice teacher education students performance, retention, and attitudes
Oluşturmacı öğrenme sürecinin hizmet öncesi öğretmen eğitimi öğrencilerinin erişi, kalıcılık ve tutumuna etkisi
  1. Tez No: 140145
  2. Yazar: HANİFE AKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmet öncesi öğretmen eğitimi, oluşturmacı öğretmen eğitimi, sınıf yönetimi vı, Preservice teacher education, constructivist teacher education, classroom management IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 286
Özet
Bu çalışmanın amacı, öğretmen eğitimi programlarında yer alan Sınıf Yönetimi dersinde oluşturmacı öğrenme sürecinin öğrencinin erişi, kalıcılık ve tutumuna etkisini araştırmaktır. Çalışmanın örneklemi (n = 144) Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Yabancı Diller Eğitimi Bölümü, üçüncü sınıf Öğrencilerinden oluşmaktadır. Deney grubunda (n = 76) oluşturmacı, kontrol grubunda (n = 68) ise geleneksel öğrenme süreci uygulanmıştır. Bu çalışmada, deneysel ve durum çalışması desenleri birlikte kullanılmıştır. Veriler nitel ve nicel yöntemlerle toplanmıştır. Erişi ile ilgili sontest bulguları deney ve kontrol grubu arasında bir farkılık göstermemiştir. Buna karşılık, kalıcılık testinde deney grubu daha başarılı olmuştur. Öğrenciler sınıf yönetimi ile ilgili kontrol etme özelliği taşıyan kavramların yerine liderlik, bireysel farklılık ve öğrenmeye özen gösteren kavramları ön plana çıkarmaktadır.Deney grubundan elde edilen nitel sonuçlar bilginin kalıcılığının, yansıtma, eleştirel düşünce ve problem çözme içeren oluşturmacı etkinlikler aracılığıyla gerçekleştirilebildiğini göstermektedir. Aktif ve anlamlı öğrenme ortamı ile öğretim elemanlarının olumlu tutumunun, öğrenme sürecini olumlu etkilediği ortaya çıkmıştır. Ancak işbirlikli çalışmaların, yansıtıcı günlük ve grup çalışmalarının çok olması öğrenci motivasyonunu zaman zaman azaltmıştır. Dolayısıyla bunlar öğrencilerin derse karşı tutumlarını olumsuz etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the impact of constructivist learning process on preservice teacher education students' performance, retention, and attitudes in Classroom Management Course. In this study, an experimental design and a case study design were used together. The sample (n = 144) were third year preservice teachers at the Foreign Languages Education program at Middle East Technical University, Turkey. The experimental group (n = 76) was subjected to social constructivist learning process, while the control group (n = 68) was subjected to traditional instruction for eleven weeks. Data were collected through qualitative and quantitative methods. Findings show that posttest scores were not statistically different between the experimental and the control groups. However, a significant difference was found in the retention iiiscores in favor of the experimental group. The conceptual change the learners went through was evident in their metaphorical images which tend to change from a more controlling image to images that depict leadership, sensitivity to individual differences, and student learning. Descriptive findings indicate that retention was fostered through constructivist activities that mainly included reflective writing, critical thinking, and problem solving. Factors such as active learning, meaningful and enjoyable learning environment, and the attitudes of instructors had a positive impact on student learning. Nevertheless, the load of reflective diary writing and portfolio preparation tasks, and collaborative work could be overwhelming and discouraging and these impacted negatively on learners1 attitudes towards the course.