Marketing demographics, advertising semiotics: The case of Akşam newspaper
Pazarlama verileri, reklamlarda gösterge bilim: Akşam gazetesi örnek olay çalışması
- Tez No: 140144
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEYDA YEĞENOĞLU MUTMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, İşletme, Sociology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Pazarlama, Reklamcılık, Reklam, Semiyoloji, Medya, Gazete, Tüketim, Tüketici Davranışları, Satın Alma Davranışları, Satış, Marka. vı, Marketing, Advertising, Advertisement, Semiology, Media, Newspaper, Consumption, Consumer Behavior, Purchasing Behavior, Sales, Brand Name. IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
oz PAZARLAMA VERİLERİ, REKLAMDA GÖSTERGE BİLİM: AKŞAM GAZETESİ ÖRNEK OLAY ÇALIŞMASI Bakan, M. Aslı Yüksek Lisans Tezi, Sosyoloji Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. Meyda Yeğenoğlu Mutman Aralık 2003, 151 sayfa Bu tezin temel amacı, reklamın varoluş nedenleri, amaçlan ve genel olarak sisteminin nasıl işlediği konusundaki karşıt görüşleri karşılaştırmalı olarak tartışmak ve satınalma davranışları üzerindeki etkilerini incelemektir. Çalışmanın bir diğer amacı ise, reklamın satışı arttırıcı önemli fakat tek unsur olmadığını göstermektir. Bu çalışma kapitalist endüstri ile tüketicilerin satın alma davranışları arasındaki ilişki üzerinde odaklanmaktadır. Çalışma, pazarlama sttatejilerinin tüketicilerin satın alma davranışları ve tüketim tercihlerine etkisini tartışmaktadır. Markaların sembolik değerleri ile tüketim kararlan arasındaki etkileşim incelenmekte ve reklamı eleştirenler ile reklamcıların, reklamın sistemi konusundaki temel argümanlan tartışılmaktadır. Bunun yanısıra, tüketici davranışlarını etkileyen reklam dışındakifaktörler incelenmekte ve reklamın modern pazarlama içindeki önemi sunulmaktadır. Günümüz reklamlarındaki mesajları derinlemesine anlayabilmek için, en önemli reklam metodolojilerinden biri olan semiyoloji, temel reklam formatlan ve reklam dili incelenmektedir. Reklam içindeki mesajların anlamının tüketici ve reklamcılar tarafından nasıl oluşturuldukları ve çözümlendirildikten konusu tartışılmaktadır. Bu çalışma ayrıca Akşam Gazetesi relansman kampanyasının incelendiği bir örnek olay çalışmasını da kapsamaktadır. Reklam kampanyası öncesi ve sonrası Akşam'ın marka ve imaj algılanması değerlendirilmektedir. Bu incelemenin ardından, Akşam'ın yeni pazarlama stratejisinin temel amaçlarına göre planlanan reklam kampanyasının başarısı tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MARKETING DEMOGRAPHICS, ADVERTISING SEMIOTICS: THE CASE OF AKŞAM NEWSPAPER Bakan, M. Aslı M.S., Department of Sociology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Meyda Yeğenoğlu Mutman December 2003, 151 pages The main aim of this thesis is to discuss conflicting opinions about the existence, targets and the system of advertising and to examine its effects on purchasing behaviors. Another important aim of the study is to demonstrate that advertising is an important but not the sole factor which increases the sales of a product. The study focuses on the relationship between the capitalist industry and consumers' purchasing decisions. It discusses the effects of marketing strategies on consumer behaviors and purchasing preferences. The interaction between the symbolic representations of commodities' brand names and consumption decisions are evaluated and the basic arguments of critics and advertisers about the system of advertising are discussed. In addition, variables other than advertising that influence consumer behaviors are iiiexamined and the importance of advertising in modern marketing is presented. To understand the messages in today's advertisements deeply, semiology as one of the most important methodologies of decoding advertisements, the basic advertising formats and the language of advertising are evaluated. The question of how meaning is reconstituted both by advertisers and the viewers of messages is discussed. The study also entails a case study in which Akşam' s re-launch advertising campaign is evaluated. Akşam' s brand and image perception before and after the advertising campaign is examined. After this evaluation, the success of an advertising campaign in accordance with its advertising strategy is discussed.