The Effect of father involvement training on the fathers involvement level and perceptions of their fathering roles
Baba katılım eğitiminin babaların katılım düzeylerine ve babalık rollerini algılayışlarına etkisi
- Tez No: 140146
- Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN AKKÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Baba Katılımı, Baba Katılım Programı, Babalık Rolü Algılanışı vı, Father Involvement, Father Involvement Training, Perceptions of Fathering Roles IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
oz BABA KATILIM EĞİTİMİNİN BABALARIN KATILIM DÜZEYLERİNE VE BABALIK ROLLERİNİ ALGILAYIŞLARINA ETKlSİ Aydın, Aslı Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Füsun Akkök Eylül 2003,144 sayfa Son yıllarda yapılan çalışmalar, babaların çocuk gelişiminde aktif rol aldıklarında, çocuk gelişiminin olumlu yönde etkilendiğini göstermektedir. Aileyi, anne, baba ve çocuklardan oluşan bir bütün olduğu düşünülürse, babaların da anne kadar çocuğun eğitiminde ve çocuklarının yaşamlarında olumlu etki yaratmaları hususunda desteklenmeleri gerekmektedir.Ancak gerek dünyada, gerekse Türkiye'de babaları destekleyecek, tamamen babalara yönelik programlar yok denilecek kadar azdır. Bu çalışma, babaların çocuklarının bakım sürecine aktif ve etkili olarak katılmaları için, örnek bir program oluşturmayı ve programınbabaların katılım düzeylerine ve rollerini algılayışlarına etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Denekler Ankara'da ODTÜ Yuva ve Anaokulu'nda üç-altı yaş arası çocukları olan babalar arasından seçilmiştir. Bu araştırmaya 10 deney, 10 kontrol grubunda olmak üzere 20 baba katılmıştır. Deneysel araştırma modeli kullanılmış, deney grubuna 6 haftalık bir baba katılım eğitimi uygulanmıştır. Deney ve kontrol grubu babaları, Baba Katılım ölçme Aracı ve Babalık Rolleri Anketinden alınan öntest ve sontest sonuçlarına göre karşılaştırılmıştır. Deney grubu babaları ise aynı testlerden alınan öntest ve sontest sonuçlarına göre karşılaştırılmıştır. Deney ve kontrol grubu babalarının katılım derecelerini ortaya koyabilmek amacıyla tanımsal istatistiksel yöntemler kullanılmıştır. Sonuçlar, çocukla ilgili işlerin ailede kimler tarafından yapıldığını göstermektedir. Deney ve kontrol grubu babalarının arasındaki rolleri algılayış farklılıklarını ortaya koyabilmek için parametrik olmayan istatistiksel yöntemlerden Mann-Whitney U Testi ve Wilcoxon Testi kullanılmıştır. Sonuçlar iki grubun sontestleri arasında anlamlı bir fark olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, babaların eğitim sürecini değerlendirmeleri dikkate alınarak, programın baba-çocuk arasındaki iletişime bazı olumlu etkileri olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF FATHER INVOLVEMENT TRAINING ON THE FATHERS' INVOLVEMENT LEVEL AND PERCEPTIONS OF THEIR FATHERING ROLES Aydın, Aslı M.S., Department of Educational Sciences Supervisor: Prof.Dr. Füsun Akkök September 2003,144 pages Recent studies show that actively involved fathers have positive effects on the development of children. If we consider the family as a whole unit which consists of mother, father and children, we should support the fathers to make them actively involved in their children's life. Unfortunately, both in the world and in our country there is lack of programs which are designed specifically for fathers. The aim of this study is twofold, first is to create an example of father involvement training for fathers of preschool children and second is to investigate the effects of father involvement training on the involvement level and perceptions of fathering role. mThe subjects of this study were from O.D.T.Ü preschool and kindergarten, which is located in the university campus. Twenty fathers, ten for experimental, ten for control group participated in the study. The experimental design was used, in which 2 groups were compared on pretest and posttest measures by using the Father Involvement Test and the Role of The Father Questionnaire. The experimental group was given a 6 week involvement training. In order to explore who do the activities about childrearing, descriptive statistics were used. In order to explore the differences between two groups, nonparametric statistics, Mann Whitney U test and Wilcoxon tests were used. The results revealed that there was significant differences between posttest Role of The Father Questionnaire scores of subjects in experimental and control group conditions. Moreover, according to evaluations that were done at the end of the training, it could be stated that the program contribted positively to the communication between fathers and children.