Self-reflexivity in postmodernist texts: A comparative study of the works of John Fowles and Orhan Pamuk
Postmodern metinlerde kendini yansıtma: John Fowles ve Orhan Pamuk'un eserlerinin karşılaştırmalı incelenmesi
  1. Tez No: 140149
  2. Yazar: SEMRA SARAÇOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MARGARET SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kendini yansıtma, Ayna, Rüyalar, Fanteziler, Kurmaca - Gerçek Ayrımı, Referans ve Farklılık, Ben - Öteki ikilemi, Ben”lik krizi, Açık/Gizli, Üstkurmaca. vı, Self-reflexivity, Self-reflection, Mirror, Dreams, Fantasies, Fiction - Reality Distinction, Reference and Difference, Self- Other Dichotomy, T'dentity Crisis, Overt/Covert, Metafiction, Creative Process, Form, Linguistic Medium. IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
oz POSTMODERN METİNLERDE KENDİNİ YANSITMA: JOHN FOWLES VE ORHAN PAMUK'UN ESERLERİNİN KARŞILAŞTIRILMALI İNCELENMESİ Saraçoğlu, Semra Doktora, İngiliz Edebiyatı Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Margaret Sönmez Eylül, 2003, 122 sayfa Bu tez, bir İngiliz ve bir Türk yazar - John Fowles ve Orhan Pamuk'un romanlarında kendini yansıtma kavramının karşılaştırmalı bir analizini yapmaktadır. Çalışma, her yazardan seçilen üçer romanla sınırlandırılmıştır. Bu çalışmada, Robert Scholes'un“gerçek”teorisi, Linda Hutcheon'm kendini yansıtma konusundaki sınıflandırması ve Jacque Lacan'm“ayna”teorisinin ışığı altında Fowles ve Pamuk'un iç içe geçmiş, birbirine benzeyen, ama aynı zamanda birbirinden farklı dünyalar yarattığı öne sürülmektedir. Bu dünyalar kurmaca dünya, yazarın varlığını hissettirdiği, çoğunlukla anlatıcının dünyasıyla karıştırılan dünya ve yazarın dünyası yani gerçek/dış dünyadır. Bu dünyalar birbirlerini yansıtırlar, ancak sanat/kurmaca bir hayal olduğundan, bire bir dış dünyanın yansıması değildirler. Bu tez, Fowles ve Pamuk'un hayattaki ve edebiyattaki doğrultusunda ve“gerçek”hakkındaki görüşlerine bağlı olarak farklıkendini yansıtma araçları kullandıklarını tartışmaktadır. Fowles öğretici olmayı amaçladığından daha çok açık olarak yapılan kendini yansıtma tekniklerini seçerken, Pamuk öğretmeyi amaçlamadığından hem açık hem de gizli olarak yapılan kendini yansıtma tekniklerini kullanır. Fowles bir dış dünya olduğuna inanır, ama Pamuk daha tutarsız bir yazar olarak dış dünyanın varlığım reddettiği halde yine de dış dünyayı işler, onu kullanır, orada yaşar. Bu çalışma, Fowles ve Pamuk'un her ne teknik kullanırlarsa kullansınlar metinlerinde kurgusallığı/kurmacayı konu edindiklerini savunmaktadır. Farklı iki edebiyatın temsilcisi olan Fowles ve Pamuk'tan seçilen altı roman kendini yansıtmanın postmodern romanın vazgeçilmez bir özelliği olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SELF-REFLEXIVITY IN POSTMODERNIST TEXTS: A COMPARATIVE STUDY OF THE WORKS OF JOHN FOWLES AND ORHAN PAMUK Saraçoğlu, Semra Ph. d., English Literature Supervisor: Assist. Prof. Dr. Margaret Sönmez September 2003, 122 pages This dissertation makes a comparative analysis of the self-reflexivity in the novels of one British and one Turkish writer - John Fowles and Orhan Pamuk. The study restricts itself to three novels by each writer. In making this analysis under the light of Robert Scholes's theory of“reality,”and making use of Linda Hutcheon's classification of self-reflexivity, and Jacque Lacan's The Mirror Stage, it is argued that both Fowles and Pamuk create worlds within worlds which are similar to but different from each other, namely the fictional world, the world of the implied author, and the outer world, i.e. the world of the writer. Although these worlds reflect each other, it is not a one-to-one reflection of outer reality, since art/fiction is illusion. This dissertation argues that in accordance with their aims in both life and literature, and their views on“reality,”Fowles and Pamuk make use mof different self-reflexive devices. While Fowles prefers overt self-reflexive devices, Pamuk chooses to employ both overt and covert ones; this may be because Fowles aims to be didactic whereas Pamuk does not. While Fowles believes in the existence of the external world, Pamuk rejects it. Whatever techniques they use, it is shown that they both write self-reflexive texts focusing on“fictionality”as their theme. The analysis of the six novels by Fowles and Pamuk as the representatives of two different literatures demonstrates that self-reflexivity is an indispensable characteristic of postmodern fiction and that Pamuk is more postmodernist compared to Fowles.