From the to the novel: A comparative study of Beowulf and Grendel
Destandan romana: Beowulf ile Grendel karşılaştırması
- Tez No: 140150
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVDA ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mutlak (yitik) Geçmiş, Sıfır Uzaklık Bölgesi, Çağdaş Bakış Açısı, Hiyerarşik Konumlanma, Tekseslilik, Çokseslilik, Diyalog. VI
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
öz DESTANDAN ROMANA: BEOWULFTLE. GRENDEL KARŞILAŞTIRMASI Dalbak, Emine Yüksek Lisans, İngiliz Edebiyatı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Sevda Çalışkan Temmuz 2003, 85 sayfa Bu çalışma, Anglosakson destanı Beowulf 'ile John Gardner'ın romanı Grendel'i, Bakhtin'in tür kuramını temel alarak (destan ve roman türleri) ikisi arasındaki türsel ilişki bakımından incelemekte ve karşılaştırmaktadır. Bu incelemenin kuramsal çerçevesini Bakhtin'in iki makalesi oluşturmaktadır:“Epic and Novel”ve“Discourse in the Novel”. Her iki makale de Michael Holquist'in The Dialogic Imagination: Four Essays by M. M. Bakhtin (1981) başlıklı derlemesinde yer almaktadır. Bu çalışmada, Anglosakson destanı Beowulf 'un, şimdiki zamanm üzerinde olan çok uzak bir geçmişi temsil ettiği savunulmaktadır. Bu dünya, günümüz dünyasının tersine, teksesli bir dünyadır: burada sadece iyi olanın sesi vardır. Dolayısıyla, okuyucunun, kendi dünyasınm derece olarak çok üstünde ve zaman olarak çok uzağında olan bu yitik dünyanın kahramanlarına büyük bir saygı duymasıbeklenmektedir. Gardner'ın Grendel romanı ise Beowu^inkayesinm yemden, bu kez canavarın gözünden, anlatımıdır. Roman, destan kahramanı Beowulf un yüce dünyası ile canavar Grendel'in romansı dünyası arasında bir diyalog sergilemektedir. Dolayısıyla da, Gardner'm romanmda tam anlamıyla Bakhtinsel denebilecek bir çok seslilik vardır. Bunun nedeni, Gardner'm versiyonunun, destanda“öteki”konumunda bulunan ve tamamiyle sessiz kalan canavar Grendel'in bakış açısını vermesidir. Nitekim hikaye burada Grendel'in ağzından verilmektedir. Gardner, Beowulf destanını, hikayenin zamanını -yitik geçmişten günümüze- ve anlatıcısını değiştirmek yoluyla, roman formunda yeniden yazmayı başarabilmektedir. Bunun sonucunda, romanda temsil edilen dünya ile okuyucu arasında, destanın yaratmış olduğu hiyerarşik uzaklığın tersine, bir denklik kurulmaktadır. Bu denklik, Bakhtin'in deyimiyle, romanın şimdiki zamana“sıfır uzaklık bölgesi”nde yer almasından kaynaklanmaktadır. Ancak bu inceleme, Gardner'm Grendel romanının, Bakhtin tarafından öne sürülen bütün romansı özellikleri -ki bunlar esas olarak 'çokseslilik' ve 'çağdaş bakış açısı'dır- taşıdığını savunmakla birlikte, aslında destan dünyasının değerlerini savunduğunu ileri sürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FROM THE EPIC TO THE NOVEL: A COMPARATIVE STUDY OF BEOWULF £m GRENDEL Dalbak, Emine M. A., English Literature Supervisor: Prof. Dr. Sevda Çalışkan July 2003, 85 pages This thesis compares the Anglo-Saxon epic Beowulf and John Gardner's novel Grendel'm. terms of their generic relations within a framework of Bakhtin's genre theory. The analysis restricts its theoretical framework to basically two essays by Mikhail M. Bakhtin, namely“Epic and Novel”and“Discourse in the Novel”included in Michael Holquist's The Dialogic Imagination: Four Essays by M. M. Bakhtin (1981). This study argues that Beowulf represents a monologic world, which is hierarchically distanced from the present. As Bakhtin puts it, the epic presents an already completed world placed in an absolute past, which demands a pious attitude as it is hierarchically above the reader. Gardner's Grendel, on the other hand, is a retelling of the Beowulf story through the monster's eye in the contemporary world. iiiABSTRACT FROM THE EPIC TO THE NOVEL: A COMPARATIVE STUDY OF BEOWULF £m GRENDEL Dalbak, Emine M. A., English Literature Supervisor: Prof. Dr. Sevda Çalışkan July 2003, 85 pages This thesis compares the Anglo-Saxon epic Beowulf and John Gardner's novel Grendel'm. terms of their generic relations within a framework of Bakhtin's genre theory. The analysis restricts its theoretical framework to basically two essays by Mikhail M. Bakhtin, namely“Epic and Novel”and“Discourse in the Novel”included in Michael Holquist's The Dialogic Imagination: Four Essays by M. M. Bakhtin (1981). This study argues that Beowulf represents a monologic world, which is hierarchically distanced from the present. As Bakhtin puts it, the epic presents an already completed world placed in an absolute past, which demands a pious attitude as it is hierarchically above the reader. Gardner's Grendel, on the other hand, is a retelling of the Beowulf story through the monster's eye in the contemporary world. iii