Parental grief reactions after an infant death
Bebek ölümü sonrası anne-baba yas tepkileri
  1. Tez No: 140161
  2. Yazar: ŞEHNAZ YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜROL FIŞILOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bebek ölümü, Anne Baba Yas Tepkileri, Yas, Kişisel Gelişim, Cinsiyet Farklılığı, Demografik Değişkenler, Infant Death, Parental Grief Reactions, Grief, Personal Growth, Gender Differences, Demographic Variables
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
öz BEBEK ÖLÜMÜ SONRASI ANNE BABA YAS TEPKİLERİ Yıldırım, Şehnaz Yüksek Lisans, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Hürol Fışıloğlu Aralık, 2003, 109 sayfa Bu çalışmada bebeğini kaybeden anne babaların, çift olarak kendi aralarındaki yas tepkileri farkına bakılması amaçlanmıştır. Bu çalışmada ayrıca, bazı demografik değişkenlerin bebek ölümü sonrası anne baba yas tepkileri ile ilişkilerinin belirlenmesi de amaçlanmıştır. Anne babaların yaşı, cinsiyeti, eğitim durumu, yaşayan çocuğunun olup olmaması, ölen bebeğin yaşı ve cinsiyeti çalışmaya katılan demografik değişkenlerdir. Çalışmanın örneklemini son iki yıl içerisinde bebeğini kaybeden 55 anne baba çifti oluşturmaktadır. Araştırmada anne babaların yas tepkilerini ölçmek için Hogan Yas Tepkileri Tarama Listesi kullanılmış ve öncelikle ölçeğin geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini oluşturmak için, araştırmacı tarafından Ankara Belediye veVI Hastanelerindeki ölüm kayıtları incelenmiştir. Çalışmanın hipotezlerini test etmek için bağımlı gruplar için t-testi, aşamalı regresyon analizleri kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre bebeğini kaybeden anne ve babaların yas tepkileri olarak ele alınan umutsuzluk, panik davranış, suçlama/kızgınlık, kopma ve dağınıklık puanlarında anlamlı bir fark olduğu belirlenmiştir. Buna göre bebek ölümü sonrası anneler babalardan daha fazla yas tepkisi göstermektedir. Çiftlerin kişisel gelişim puanları arasında ise anlamlı bir fark bulunmamıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre anne olmak ve erkek bebeğini kaybetmek bebek ölümü sonrası anne babaların yas tepkileri düzeyinin yüksekliğini yordamaktadır. Demografik değişkenlerden anne babaların yaş ve eğitim düzeyi, bebeğin yaşı ve yaşayan çocuğunun olup olmaması ile anne baba yas tepkileri arasında anlamlı ilişkiler bulunamamıştır. Ölen bebeğin daha küçük yaşta olması ve anne babaların yaşayan başka çocuğunun olması, bebek ölümü sonrası anne babaların kişisel gelişim düzeyinin yüksekliğini yordamaktadır. Araştırma bulguları ilgili literatür paralelinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PARENTAL GRIEF REACTIONS AFTER AN INFANT DEATH Yıldırım, Şehnaz M.S., Department of Psychology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hürol Fışıloğlu December, 2003, 109 pages The aim of the present study was to examine whether there was a significant difference within each spouse's reports on grief reactions after an infant death. It was also aimed to investigate whether demographic variables including gender, age, education of grieved parents, gender and age of deceased infant, presence of other children were predictors of parental grief reactions after an infant death. The sample of the present study consisted of 55 couples experiencing an infant death within the last 2 years. Sample was recruited through death records kept in hospital and municipalities of Ankara by the researcher. To test the hypotheses of the study paired samples t-test and stepwise regression analyses wereIV performed. According to the results of the study, it was found that there was a significant difference within each spouse's reports on despair, panic behavior, blame and anger, detachment, and disorganization as separate dimensions of grief. Mothers experienced higher levels of despair, panic behavior, blame and anger, detachment, and disorganization than fathers. There was no significant difference within each spouse's score on personal growth. It was found that being a mother and having lost boy infant were proved as the predictors of parents' higher levels of grief reactions. Age and education of grieved parents, age of deceased infant, presence of other children were not associated with parental grief reactions. It was found that younger age of deceased infant and presence of other children were proved as predictors of grieved parents' higher levels of personal growth. The findings of the study were discussed with related literature.