The Determinants international competitiveness: The case of Turkish manufacturing sector
Uluslararası rekabet gücünü belirleyen etkenler: Türkiye imalat sanayi örneği
  1. Tez No: 140162
  2. Yazar: MEHMET GENÇAY
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERKAN ERDİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ar-Ge, İmalat Sanayi ve Uluslararası Rekabet Gücü iv, R&D, Manufacturing Sector and International Competitiveness in
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
oz ULUSLARARASI REKABET GUCUNU BELİRLEYEN ETKENLER: TÜRKİYE İMALAT SANAYİ ÖRNEĞİ Gençay, Mehmet Yüksek Lisans, Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Programı Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Erkan Erdil Eylül 2003, 113 sayfa Bu tezde, ihracat performansım belirleyen temel mikro ve makro etkenlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. İhracat performansım belirleyen mikro etkenlerden elde edilen sonuçlara göre Ar-Ge harcamaları ile ihracat performansı arasında anlamlı bir ilişki bulunmamaktadır. Bunun temel nedeninin ise ülkemizde Ar-Ge harcamalarının kar-zarar tablolarında olduğundan daha düşük raporlanmasından ve etkilerinin uzun vadede gerçekleşmesinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Pazarlama yoğunluğu, sabit yatırım yoğunluğu, sermaye yoğunluğu ve kambiyo karlarının toplam satışlara oram için de benzer sonuçlar elde edilmiştir. Diğer yandan, banka kredileri ile geçmiş ihracat performansının ihracat performansına olumlu katkıda bulunduğu anlaşılmıştır. Ayrıca, düşük teknoloji ve orta ve yüksek teknoloji yan sektörlerinin ihracat performansları arasında anlamlı bir farklılık da bulunamamıştır. Makro-ekonomik etkenler çerçevesinden bakıldığında ise esnek kur rejiminin ihracat hacminin hızla artmasına katkı sağladığı, diğer yandan 1994 ve 2001 yıllarındaki devalüasyonların ihracat performansım olumlu etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE DETERMINANTS OF INTERNATIONAL COMPETITIVENESS: THE CASE OF TURKISH MANUFACTURING SECTOR Gençay, Mehmet M.S., Department of Science and Technology Policy Studies Supervisor: Assistant Prof. Dr. Erkan Erdil September 2003, 113 pages The aim of this thesis is to identify and to study the micro and macro determinants of export performance. The results of micro determinants suggest that there is no significant relationship between export performance and R&D intensity, which could be a result of underreport of R&D expenditures in income statements of firms and the realization of its effects in the long-term. The results for marketing intensity, ratio of foreign exchange profits in total sales, fixed investment intensity and capital intensity are in the same way. On the other hand, bank loans and previous year's export performance is strongly related with export performance. Moreover, it is found that there is no significant difference between low technology industries' and medium and high technology industries' export behavior. On the other hand, from the macro-economic determinants perspective, the implementation of flexible exchange rate policy has favorable effects on the volume of exports. While export intensity is positively affected by the major devaluations experienced in 1994 and 2001.