Development of an intelligent tutoring system for distance education at master's level
Yüksek lisans düzeyinde uzaktan eğitim için bir akıllı öğretim sistemi geliştirilmesi
  1. Tez No: 140166
  2. Yazar: YALIN YEŞİLTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERDA NUR ALPASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Intelligent tutoring systems, user modeling, pretests, artificial intelligence in education 11
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
oz YÜKSEK LİSANS DÜZEYİNDE UZAKTAN EGITIM İÇİN BİR AKILLI ÖĞRETİM SİSTEMİ GELİŞTİRİLMESİ Yeşiltaş, Yalın Yüksek Lisans, Bilim ve Teknoloji Politikaları Çalışmaları Bölümü Tez Yöneticisi : Doçent Dr. Ferda Nur Alpaslan Ağustos 2003, 81 sayfa Bu çalışma, Yüksek Lisans seviyesinde kullanılmak üzere geliştirilmiş bir Akıllı Öğretim Sistemini tanımlamaktadır. Sistem, öğretmenlere çevrimiçi öğretim için ders içeriği geliştirmede yardım etmek ve öğrencilere ders içeriği üzerinde bilgi seviyelerine göre dolaşmada yardımcı olmak üzere tasarlamış ve gerçekleştirilmiştir. Sistem pek çok yeni teknolojiyi birleştirmekte ve öğrenciler için en iyi öğrenme yollarından birisi olan bireysel öğrenmeyi sağlamaktadır. Öğrencinin ders içeriğini ne kadar iyi öğrendiği her en küçük öğrenme biriminden sonra hemen kısım-sonu-testleriyle test edilmektedir ve öğrencinin bilgi seviyesi bu testlere verilen yanıtlardan çıkarılır. Bu bilgi seviyesi bir kullanıcı modeli inşa etmek için kullanılır. Bu tez bu kullanıcı modelinin öğrenciler için ıııders içeriği üzerinde çalışırken nasıl dolaşım desteği için kullanıldığını tanımlar. Anahtar Kelimeler : Akıllı öğretim sistemleri, kullanıcı modelleme, öntestler, eğitimde yapay zeka iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF AN INTELLIGENT TUTORING SYSTEM FOR DISTANCE EDUCATION AT MASTER'S LEVEL Yeşiltaş, Yalın M. Sc, Department of Science and Technology Policy Studies Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Ferda Nur Alpaslan August 2003, 81 pages This thesis describes an Intelligent Tutoring System developed to be used in distance education at Master's level. The system was designed and implemented to help teachers to generate course material for online tutoring and to help the students to navigate through the course material according to their knowledge level. The system integrates many new technologies and provides individualized learning for students which is one of the most efficient ways for learning. How well the student has learned the course material is tested immediately after each smallest learning unit by end-of-section tests and the knowledge level of the student is derived from the answers given to these tests. Thisknowledge level is used to build a user model. This thesis describes how this user model is used for navigational support for students while studying on the course material.