Policy implications in the learning economy a study on learning process model of Aselsan
Öğrenen ekonomide politika önerileri Aselsan'ın öğrenme süreci modeli üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 140167
  2. Yazar: NEZAHAT TEZEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERKAN ERDİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenen ekonomi, yenilik (inovasyon), öğrenme süreci, teknolojik yetenek ve organizasyon, Türk Elektronik Sanayi. iv, Learning Economy, innovation, learning process, technological capability, and organization, Turkish Electronic Industry m
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
oz 'ÖĞRENEN EKONOMİ' DE POLİTİKA ÖNERİLERİ ASELSAN'IN ÖĞRENME SÜRECİ MODELİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Tezel, Nezahat Yüksek Lisans, Bilim ve Teknoloji Politikaları Çalışmaları P. Tez yöneticisi: Assist. Prof. Dr. Erkan ERDİL Temmuz 2003, 161 sayfa Yenilik kavramı yenilikçi kapasitenin iyileştirilmesi için gerekli olan tüm unsurlar ve bu unsurlar arasındaki ilişki hakkında temel bir anlayış ortaya koymaktadır. Bu çalışma, göreceli olarak yeni olan 'öğrenen ekonomi' kavramını yenilik sistemi bağlamında araştırmaktadır. Bu tez, ASELSAN (Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş.)'m yapışım ve karakteristiklerini (firma bazında teknolojik faaliyetleri gibi) incelemeyi amaçlamaktadır. Öğrenen ekonomide, hızlı öğrenme, firmaların ve ulusların yenilikçi yeteneklerini ve rekabetçi güçlerini hızlandıran esas faktördür. Diğer taraftan bu kavram, bilgi yayılmasını ve öğrenmeyi artıran yeni ekonomi, Bilgi İletişim teknolojileri (ICT) ile de yakından ilişkilidir. ASELSAN bu perspektif ile ileri teknoloji yetenekleri kazanmış ve hızlı kalkınma sağlamış olup, ASELSAN'ın Türkiye'deki diğer firmalar için bir örnek teşkil edilebileceği düşünülmektedir. Bu araştırma, ayrıca Güney Kore'deki yeni gelişen (catching-up) firmaların öğrenme süreci modellerine atıfla ASELSAN'ın öğrenme modelini ele almakta ve 1980-2002 yılları arasındaki kurumsal yapısı ile teknoloji transferini vurgulamaktadır. ASELSAN, tek bir firma olarak, savunma sanayiinde lider bir firma olduğu ve sistem entegratörü rolü oynadığı için, öğrenme sürecinin bir sonraki adımının 'ağa dayalı model' çerçevesinde değerlendirilmesi önerilmektedir. Sonuç olarak, diğer firmaların 'öğrenen organizasyon' ve 'yenilikçi firma' olmaları için bazı politika önerileri bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POLICY IMPLICATIONS IN THE 'LEARNING ECONOMY' A STUDY ON LEARNING PROCESS MODEL OF ASELSAN Tezel, Nezahat Master, The Program of Science and Technology Policy Studies Supervisor: Assist. Prof. Dr. Erkan ERDİL July 2003, 161 pages This study explores the relatively new concept of“The Learning Economy”in the context of system of Innovation, which provides a basic understanding of all elements and their relations necessary to enhance the innovative capacity. This thesis aims to examine the structure and characteristics of ASELSAN (Electronic Industries Inc.) including i.e., firm-level technological activities. In the 'Learning Economy', rapid learning is the key factor for accelerating innovative capabilities and competitiveness for firms and nations. On the other hand, this concept is closely correlated with the 'New Economy', ICT (Information communication Technologies) that enhances the knowledge dissemination and learning. In this perspective, ASELSAN acquired high-level technological capabilities and rapid development such that it can be considered as a model for other firms in Turkey. Furthermore, this research aims to point out the 'Learning Process Model of ASELSAN' comparing it with the catching-up firms in South Korea and emphasize transformation of technology and institutional structure in the period from 1980 to 2002. As an individual firm, 'ASELSAN' is a leading firm in the defense industry as a system integrator; and the next step may be 'network-based' learning process model. In summary, there could be policy lessons to be taken for other firms to become a 'learning organization and 'innovative firm'.