How students multiple intelligences differ in terms of grade level and gender
Sınıf düzeyi ve cinsiyet faktörleri açısındam öğrencilerin çoklu zeka alanları
  1. Tez No: 140165
  2. Yazar: DERYA GÖĞEBAKAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MERAL AKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çoklu Zeka, ilk öğretim, sımf düzeyi, cinsiyet. vı, Multiple Intelligences, pirimary education grade level, gender. IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
oz SINIF DÜZEYİ VE CİNSİYET FAKTÖRLERİ AÇISINDAN ÖĞRENCİLERİN ÇOKLU ZEKA ALANLARI GÖGEBAKAN, Derya Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Meral AKSU Eylül 2003,112 Sayfa Bu çalışmada, öğrencilerin çoklu zeka alanları ve çoklu zeka alanlarının birinci, üçüncü, beşinci ve sekizinci sınıf seviyelerine ve cinsiyete göre nasıl faklılaştığı araştırılmıştır. Bu araştırma Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Geliştirme Vakfı Okulunda 2001-2002 eğitim öğretim yılında birinci, üçüncü, beşinci ve sekizinci sınıflardan seçilen 321 öğrenci ile yapılmıştır. Araştırmada Teele Çoklu Zeka Envanteri kullanılmış ve sonuçlar analiz edilmiştir. Sımf düzeyleri ve cinsiyetin çoklu zeka alanlarına etkisi araştırmak amacıyla ortalama, standart sapma hesaplamaları ve MANOVA kullanılmıştır. Araştırma sonuçlan, öğrencilerin çoklu zekalarının sınıf düzeylerine göre farklılaştığım göstermiştir. Örneğin, birinci sınıf öğrencilerinin çoklu zeka tercihlerinin sözel, matematik-mantıksal, görsel ve bedensel üçüncü sınıföğrencilerinin tercihlerinin kişiler arası, görsel, matematik-mantıksal ve sözel, beşinci ve sekizinci sınıf öğrencilerinin tercihlerinin kişiler arası, bedensel, müzikal ve görsel alanlarda yoğunlaştığı görülmüştür. Sonuçlar cinsiyet açısından incelendiğinde, erkek öğrencilerin Teele Çoklu Zeka Envanterinden aldıkları matematik-mantıksal ve bedensel zeka puanlarının ortalamasının kızların ortalamalarından anlamlı bir şekilde daha yüksek olduğu diğer taraftan kızların müzikal zeka puan ortalamalarının erkeklerin müzikal zeka puanlarından anlamlı bir şekilde daha yüksek olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HOW STUDENTS' MULTIPLE INTELLIGENCES DIFFER IN TERM OF GRADE LEVEL AND GENDER Göğebakan, Derya MSc Department of Educational Sciences Supervision Prof.Dr. Meral Aksu September 2003, 112 pages The purpose of the study was to investigate the students' multiple intelligences according to their preferences and how students' multiple intelligences differ in terms of grade level (first, third fifth and eighth) and gender. This research was conducted at Middle East Technical University Development Foundation School in the spring of the 2001-2002 academic-year with three classes from each level namely first grade, third grade, fifth grade and eight grade. In this study, Pictorial Teele Inventory for Multiple Intelligences was applied on 321 students and the results were analyzed. In order to examine the effect of the gender and grade level on students' Multiple Intelligences mean, standard deviation and MANOVA were used. Results showed that students multiple intelligences showed variety according to their grade levels. For example, the students at the first grade level demonstrated strong preference for linguistic intelligence and logical-mathematical intelligence in iiithe first grade and the two intelligences were followed by spatial intelligence, and bodily kinesthetic intelligence. While the third grade students' most dominant intelligences preferences were interpersonal, spatial, logical-mathematical, and linguistic intelligence the fifth and eight grade students' preferences were interpersonal intelligence bodily-kinesthetic intelligence, musical intelligence, and spatial intelligence. When results are eximined in terms of gender, it can be said that the male students' logical-mathematical and bodily kinesthetic intelligence mean scores were higher than female students' whereas the female students' musical intelligence mean score was higher than male students'.