German foreign policy: Change and continuity (1949-2000)
Alman dış politikası: Değişim ve devamlılık 1949-2000)
- Tez No: 140170
- Danışmanlar: DR. FULYA KİP BARNARD
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Alman Dış Politikası, Değişim ve Devamlılık, Sivil Güç Konsepti, Çok Taraflılık IV, German Foreign Policy, Change and Continuity, Civilian Power Concept, Multilateralism. Ill
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
öz ALMAN DIŞ POLİTİKASI: DEĞİŞİM VE DEVAMLILIK Gül, Murat Yüksek Lisans, Uluslararsı İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Fulya Kip-Barnard Eylül 2003, 123 sayfa Bu tez, Alman Dış Politikasında değişim ve devamlılık konusunu incelemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmanın temel hedefi Soğuk Savaş sırasındaki Batı Alman Dış Politikasının temel parametrelerini belirlemek ve birleşmenin Alman Dış Politikası üzerine etkilerini incelemektir. Esas olarak, birleşmeden sonra, ekonomik olarak çok güçlü olan Almanya daha cesur bir dış politika izlemeye başlamasına rağmen, temel parametreler ve değerlerden radikal bir sapma olmamıştır. Çalışmanın hedefleri doğrultusunda, 'sivil güç' konseptine ve dış politikanın oluşumunu etkileyen uluslararası sistem ve gelişmelere birincil önem verilecektir. Bu çalışmada, 1990-1991 Körfez Savaşın'dan 1999 Kosova Savaşı'na kadar olan süreçte Almanya'nın askeri operasyonlara katkısının arttığı iddia edilmektedir. Fakat, Almanya bu katkıyı çok taraflı bir çerçevede ve insan haklan ve demokrasiyi koruma değerleri çerçevesinde yapmıştır. Bu nedenle, Almanya' nm 1990'lardaki dış politikası ele alındığında, devamlılığın değişime göre daha baskın olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GERMAN FOREIGN POLICY: CHANGE AND CONTINUITY (1949-2000) Gül, Murat M.Sc, Department of International Relations Supervisor: Dr. Fulya Kip-Barnard September 2003, 123 pages This thesis aims to analyse the change and continuity issue in German Foreign Policy. In this study, the basic aim is to identify the basic parameters of the West German foreign policy during the Cold War and identify the implications of the reunification on foreign policy of Germany. Actually, after the reunification, the economically giant Germany has started to pursue a more self-reliant foreign policy course but there is not a radical shift from the basic parameters and the core values. The concept of 'civilian power' and the international climate within which the foreign policy is formulated, will be given priority. It is argued that from the Gulf War in 1990-1991 to the Kosovo War of 1999, German contribution to military operations has increased. However, Germany has done this within a multilateral context and the aim has been to keep the values of respect for democracy and human rights. Thus, continuity dominates over change in German foreign policy, with regard to its policy record during the 1990s.