Social political discourse of the surveillance society
Gözetleme toplumunun sosyal politik durum analizi
- Tez No: 140169
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET OKYAYUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Gözetleme Toplumu, Güç Odaklan, Verigözetim, Hacktivism, ve Farkındalık, Surveillance Society, Power Holders, Dataveillance, Hacktivism, and Awareness
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu tezin amacı gözetleme toplumu söylemini tarihi bir çerçeve de politik değerlendirme bağlamında yeni teknolojiler üzerinden tartışmaktadır.Bu çalışma aynı zamanda sözde devrimsel bilgi ve telekomünikasyon teknolojilerinin güç odaklarınca sistemin düzenini korumak adına kullanımını değerlendirir. Çalışma Foucault ve Lyon'un belirlediği düşünsel sınırlar çerçevesinde temellendirilir. Çalışma gözetleme ve izlemenin gelişen bilgi ve iletişim teknolojilerinin sonucu olarak genişlemekte olduğunu ortaya koyma girişimindedir. Verigözetimi Internet kimlik ve kredi kartları tarafından sağlanmaktadır. Tez farkındalığı gözetleme baskısına karşı paranoya ve Ütopik futurizm arasında bir orta yol olarak saptamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to discuss the Surveillance Society discourse, especially in relation with political analysis in a historical framework by means of new technologies. This study also analyzes the use of so-called revolutionary information and telecommunication technologies for data recording and tracking is analyzed, which is used to regulate the order of the system by the power holders. The limits of thought are traced to Foucault and Lyon. To this context an attempt is made to show that surveillance/ monitoring is growing as a result of the developments in information and communication technologies. Dataveillance is being carried out by Internet, ID cards, and bank credit cards. Focus is on awareness as a midway between paranoia and utopic futurism against surveillance suppression.