An Analysis of trade wars in relation product cycle theory: The case of American and Japanese commercial interaction
Ticari savaşlarının Product Cycle teorisine ilişkin analizi: Amarikan-Japon ticari ilişkisinin etüt çalışması
- Tez No: 140171
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. FATİH TAYFUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Trade wars, Japanese-American commercial relations, Biotechnology, Semiconductors m
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
oz TİCARİ S AVAŞLARTNIN 'PRODUCT CYCLE' TEORİSİNE İLİŞKİN ANALİZİ: AMERİKAN-JAPON TİCARİ İLİŞKİSİNİN ETÜT ÇALIŞMASI Mamedova, ilana Mastır, Uluslararası İlişkiler Bolumu Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. M. Fatih Tayfur Eylül 2003, 104 sayfa Bu tezin amacı ticari savaşların anlamını pratik ve teorik yönden incelemek ve analiz etmektir. Bu araştırmanın temel amacı ticari savaş konsept'ini üç ayrı bakış açısından ele almaktır. İlk olarak, ticari Savaşlan'mn genel anlamı tanıtılmıştır, özellikle konsept'in teknik yönü incelenerek, politik ve ekonomik boyutları vurgulanmıştır. Bir sonraki aşamada ise, ticari savaşlar konsept'i belirli bir etüt çalışması çerçevesinde gözlemlenmiştir: semi-konduktor ve biyo-teknoloji endüstrileri üzerine odaklanarak, Amerikan- Japon ticari ilişkilerinin ve ikili anlaşmazlıklarının ticari savaş boyutuna nasıl vardığını açıklıyor. En son aşamada ise, ticari savaşlar konsepti Raymond Vernon'un 'Product Cycle' Teorisi ile bağdaştırılarak konsept'in teorik bakış açısı ele alınmıştır. Tüm bu yapılan gözlem ve araştırmaların ana teması ticari savaşların genellikle güçlü endüstriyel ülkeler arasında çıkması ve bunun stratejik önem taşıyan sektörlerde daha fazla hak sahibi olmaya çalışmaları yüzünden çıkması tartışılmaktadır. Anahtar Kelimler: Ticari savaşlar, Japon-Amerikan ticari ilişkiler, Biyo-teknoloji, Semi- konduktorler iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN ANALYSIS OF TRADE WARS IN RELATION TO THE PRODUCT CYCLE THEORY: THE CASE OF AMERICAN AND JAPANESE COMMERCIAL INTERACTION Mamedova, Dana M.S., Department of International Relations Supervisor: Assist Prof. Dr. M. Fatih Tayfur September 2003, 104 pages This thesis analyzes the inherent significance of trade wars in a practical as well as in a theoretical sense. The preliminary intention of the present research is to provide three different understandings of the trade war concept Firstly, a general understanding of trade wars is introduced, primarily focusing on the technical aspects of the issue and its political and economic dimensions. Secondly, trade wars are viewed in a specific case study context: the Japanese-American commercial relations and their bilateral trade disputes that escalated into trade wars are investigated, focusing on semiconductor and biotechnology industries. Thirdly, the trade wars concept is correlated to Raymond Vernon's Product Cycle theory, introducing the theoretical understanding of trade wars. The combination of these research themes endeavors to establish whether trade wars are primarily fought between successful industrial states over leading strategic core industries, those that are knowledge-intensive, and produce high-value-added products.