Formulation and implementation of a common foreign policy of the European Union
Avrupa Birliği Ortak Dış Politikası'nın belirlenmesi ve uygulanması
- Tez No: 140173
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİLA ERALP
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Entegrasyon Teorileri, Ortak Dış ve Güvenlik Politikası, European Union, Integration Theories, Common Foreign and Security Policy
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 395
Özet
IV OZ AVRUPA BERLIGI ORTAK DIŞ POLİTİKASININ BELİRLENMESİ VE UYGULANMASI TERZİ, Özlem Doktora, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Atila Eralp Eylül 2003, 379 sayfa Bu tez Avrupa Birliği'nde ortak dış politika belirlenmesi ve uygulanması süreçlerini incelemektedir. Tez Avrupa Dış Politikasının Dış Politika Analizi 'ndekilere benzer bir model ile incelenebileceğini savunmaktadır. AB 'de ortak dış politika belirlenmesi ve uygulanmasını incelemek amacı ile bir model önermekte ve bu modeli AB'nin Orta ve Doğu Avrupa Ülkeleri, Batı Balkanlar, Akdeniz Bölgesi ve Türkiye ile ilişkileri üzerinde alan çalışmaları yaparak test etmektedir. Alan çalışmaları, ilk olarak, AB'nin ilgili bölge veya ülke ile ilişkilerinin tarihi bir değerlendirmesini sunmaktadır. İkinci olarak, bu ilişkilerde önem arz eden birkaç sorun saptamakta ve bu sorunlarda AB tutumunun belirlenmesine katkıda bulunan faktörleri incelemektedir. Son olarak önerilen modelin AB'nin bu bölge veya ülke ile ilişkilerini nasıl açıkladığını incelemektedir. Tez, ayrıca, her alan çalışmasında belirlenen faktörlerin karşılaştırmalı bir analizini de sunmaktadır. Tez önerilen modelin AB'de ortak dış politika belirlenmesi ve uygulanmasını incelemekte başarılı olduğu sonucuna varmaktadır.
Özet (Çeviri)
HI ABSTRACT FORMULATION AND IMPLEMENTATION OF A COMMON FOREIGN POLICY OF THE EUROPEAN UNION TERZİ, Özlem Ph.D., Department of International Relations Supervisor: Prof. Dr. Atila Eralp September 2003, 379 pages This thesis analyses the common foreign policy formulation and implementation processes in the European Union. It argues that the European Foreign Policy can be analysed in a similar model to those used in Foreign Policy Analysis. It proposes a model to analyse the common foreign policy formulation and implementation in the EU and tests it on the EU's relations with Central and Eastern European Countries, the Western Balkans, the Mediterranean region and Turkey, as case studies. The case studies, firstly,present a historical evaluation of EU's relations with the region or country concerned. They, secondly, identify several issues of concern in the relationship and analyse which factors contributed to the formulation of the EU position on the issue. Lastly, each case study presents an analysis of how the proposed model explains the EU's relations with the region or country concerned. The dissertation also presents a comparative analysis of the identified factors of each case study. It concludes that the proposed model is successful in analysing common foreign policy formulation and implementation in the EU.