European civil society : An emerging agenda
Avrupa sivil toplumu: Yükselen gündem
  1. Tez No: 140174
  2. Yazar: ŞULE ÖZGE UZUNÇAKMAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİLAY KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Avrupa Sivil Toplumu, Demokrasi, Meşruiyet, Katılım, Ekonomik ve Sosyal Komite, Avrupa Komisyonu vıı, European Union, European Civil Society, Democracy, Legitimacy, Participation, Economic and Social Committee, European Commission
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
oz AVRUPA SİVİL TOPLUMU: YÜKSELEN GÜNDEM UZUNÇAKMAK, Şule Özge Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Sevilay KAHRAMAN Aralık 2003, 137 sayfa Kendine özgü bir politik sistem olarak Avrupa Birliği, özellikle son on yılda ilgi çekici bir araştırma konusu haline gelmiştir. Birliğin, entegrasyon sürecinde yeni alanlara dahil olmaya başlaması ve sahip olduğu yetkilerini genişletmesi sonucunda ortaya karmaşık bir yapı çıkmış ve Birlik, vatandaşlarından uzak bir yapı olarak algılanmaya başlanmıştır. Sonuç olarak da Avrupa Birliği'nin geleceğine ilişkin tartışmalar yoğunlaşmış ve Birliğin meşruiyetinin de sorgulanmaya başlanması ile AB vatandaşlarına ulaşmak için yeni yolların yaratılması konusu önem kazanmıştır. viBu çerçevede, akademik çevreler Avrupa sivil toplumunun önemi üzerinde durmaya başlamıştır. Bir Avrupa kamu alanı oluşturmak suretiyle daha derin bir politik entegrasyon oluşturma isteği“Avrupa sivil toplumu”nu popüler bir kavram haline getirmiştir. Diğer taraftan, topluluk kurumları da Birlik ve vatandaşlarını birbirine yakınlaştırmak için sivil toplumun rolünü artıracak politikalar üretmeye başlamışlardır. Bu bağlamda, söz konusu sürecin Komisyonun, Avrupa Yönetişimi üzerine Beyaz Kitabı yayımlaması ile hızlandığı söylenebilir. Beyaz Kitap'ta Komisyon, Avrupa sivil toplumunun Birlik ve vatandaşları arasındaki bağların güçlendirilmesi konusunda önemini vurgulamaktadır. Avrupa Birliğinin Geleceğine İlişkin Konvansiyon ise bir diğer önemli adımdır. Konvansiyon ile vatandaşlar ve onların temsilcileri Birliğin geleceğine ilişkin karar alma sürecine ilk kez katılmışlardır. Bu, Avrupa yönetişimi ve demokrasisi için önemli bir adımdır. Böylece demokrasi, yetki ikamesi, etkinlik ve yönetişim arasındaki ilişkiler sorgulanmaya başlanmıştır. Bu bağlamda, bu tezin amacı, AB tarafından geliştirilen yönetişim şekilleri ile önem kazanan Avrupa sivil toplumunun gelişiminin Birliğin vatandaşlarına yakınlaştırılması konusunda bir çözüm sağlayıp sağlayamayacağını incelemektir. Bu çerçevede, Avrupa sivil toplumunun ulus-devletin ötesinde AB vatandaşlarının haklarını kullanabilecekleri bir alan olup olmadığı tartışılacaktır. Ayrıca, Avrupa sivil toplumuna ilişkin topluluk kurumlarının farklı yaklaşımları da ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EUROPEAN CIVIL SOCIETY: AN EMERGING AGENDA UZUNÇAKMAK, Şule Özge MS, Department of International Relations Asst. Prof. Dr. S evilay KAHRAMAN December 2003, 137 pages The European Union as a sui generis political system has become an attractive subject of inquiry especially within the last decade. By expanding into ever new areas of integration and by widening its competences, the Union has become a complex structure. As a result, the Union has started to be perceived as an entity remote from its citizens. Therefore the debate on the future of Europe has intensified and the legitimacy of the Union has started to be questioned. With this questioning process, the emphasis has begun to be put on creating new channels to reach the Union's citizens. inWithin this context, the literature has focused on the importance of a European civil society. The desire to establish a deeper European political integration by constructing a European public space has made the“European civil society”a popular concept. On the other hand, the community institutions have also started to introduce policies to increase the role of civil society in order to close the gap between the Union and its citizens. In this respect, it can be argued that this process has been intensified after the publication of White Paper on European Governance. In the White Paper, the Commission has underlined the significance of a European civil society to strengthen the.ties between the citizens and the EU. Then, a further step was taken by the Convention on the Future of the European Union. With the Convention, for the first time citizens and their representatives participated in the decision-making concerning the future shape of the Union. This is an important departure from the past and an essential step in the direction of a public debate on the prospective characteristics of European governance and democracy. This debate has raised interesting questions about the relationship between democracy, subsidiarity, efficiency and governance. Within this context, the purpose of this thesis is to analyze whether the development of an organized European civil society, which gains prominence by forms of governance developed by the EU, is perceived as a part of the solution to get the Union closer to its citizens. In this respect, the question of to what extent the European civil society is perceived as an arena, where EU citizens can exercise their rights beyond the nation-state will be discussed. In addition, different attitudes of the community institutions concerning European civil society will be also examined. IV