The Dismemberment of Yugoslavia and the emergence of a new interventionism
Yugoslavya'nın dağılması ve ortaya çıkan yeni müdahalecilik
- Tez No: 140178
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TÜRKEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Yugoslavya'nın dağılması, insani müdahale, yeni müdahalecilik, Kosova sorunu, NATO'nun Kosova'ya müdahalesi vı, Disintegration of Yugoslavia, humanitarian intervention, new interventionism, Kosovo crisis, NATO intervention in Kosovo. IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
oz YUGOSLAVYA'NIN DAĞILMASI VE ORTAYA ÇIKAN YENİ MÜDAHALECİLİK Buldanlıoğlu, Selver Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mustafa Türkeş Haziran 2003, 141 sayfa Bu tezde Soğuk Savaş sonrası dönemde ortaya çıkan yeni müdahalecilik anlayışı analiz edilmektedir. Ekonomik ve siyasi kriz sonrasında toplumsal sorunların ortaya çıktığı ve geniş insan hakları ihlallerinin yaşandığı ve 'başarısız' ya da 'işlemeyen' devlet olarak adlandırılan devletleri yeniden yapılandırmak amacıyla seçici bazda yapılan bu müdahale, hem güç hem de siyasi araçların kullanımı ile kendini göstermektedir. Bu şekilde tanımlanabilecek olan söz konusu sarmal, Soğuk Savaş sonrası uluslararası politik sistemin en önemli özelliklerinden biri olmuş ve yeni müdahalecilik uygulaması kapitalist sistemin global düzeyde sorunsuz işlemesi için gerekli olan global güvenlik sisteminin sağlanmasının en önemli aracı olmuştur. Her ne kadar bu tip müdahalenin kuralları müdahaleyi yapan devletlerin isteksizliğinden dolayı açık bir şekilde belirlenmese de, Soğuk Savaş sonrasında yapılan müdahaleler yine de Soğuk Savaş sonrası uluslararası siyasetin şekillenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu bağlamda, insan hakları devletlerin dış politikasının en önemli araçlarından birisi olmuştur. Ancak, kuralları ve sınırları çizilmeyen bu müdahalecilik anlayışı Birleşmiş Milletler sistemini zayıflatıcı bir etki göstermektedir.Kosova'da başlayan ve NATO müdahalesi ile yine Kosova'da sonra eren Yugoslavya'nın dağılma süreci Soğuk Savaş sonrası uluslararası sistemin evrim sürecinde önemli bir dönüm noktası olmuştur. 1980'lerin başında yaşadığı ekonomik kriz sonrasında ortaya çıkan istikrarsızlık ve siyasi yapının bozulmasıyla Yugoslavya dağılma sürecine girmiştir. Ekonomik ve siyasi krizin Soğuk Savaşın sona ermesine tesadüf etmesi ile dağılma süreci hızlanmış ve 1990'larm başında önce Hırvatistan ve Slovenya ardından Bosna-Hersek ve Makedonya'nın bağımsızlıklarını ilan etmesiyle Yugoslavya 'başarısız' ya da 'işlemeyen' devlet konumuna gelmiştir. Sarmalın son halkası ise Kosova'daki insan hakları ihlallerine son vermek amacıyla yapıldığı iddia edilerek meşrulaştırılmaya çalışılan NATO müdahalesidir. 'Uluslararası topluluk' tarafından Bosna savaşı sırasında göz ardı edilen Kosova sorunu 1990'larm sonunda etnik sorunun yoğunlaşması ve silahlı çatışmanın ortaya çıkması ile uluslararası boyut kazanmıştır. Birleşmiş Millerler Güvenlik Konseyi'nden yetki alınmadan gerçekleştirilen NATO müdahalesi, Birleşmiş Milletler yerine NATO içinde hukuki zemine oturtulmaya çalışılmış ve siyasi ve ahlaki açıdan meşrulaştırılmaya çalışılmıştır. Bu çerçevede Kosova müdahalesi Soğuk Savaş sonrası dönemde önemli bir dönüm noktası olmuş ve yeni müdahaleciliğin bu yeni uluslararası dönemde yerini sağlamlaştırmasında önemli bir rol oynamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE DISMEMBERMENT OF YUGOSLAVIA AND THE EMERGENCE OF A NEW INTERVENTIONISM Buldanlıoğlu, Selver M.Sc, Department of International Relations Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mustafa Türkeş June 2003, 141 pages This thesis aims to analyse the emergence of a new interventionism in the Post Cold War era characterised by the use of force and political means in order to reconstruct, on a selective basis, the 'failed' or 'disfunctioning' states which experienced economic and political crisis followed by social disturbances and gross human rights abuses. This cycle has become one of the most characteristic features in the post-Cold War international politics. It has become an important instrument in the ensurement of the global security for the well functioning of the global capitalist economy. While the rules concerning this type of intervention is by no means clear due to the reluctance of the intervening states to set the rules and borders of this new interventionism and their preference of considering each case as an exception necessitated by the conditions, they can still play an important role in shaping the face of international politics in the post-Cold War international era. In this regard, human rights have become one of the most important components of the foreign policy instruments. However, this type of intervention has an undermining effect on the international system based on the Charter of the United Nations due to the lack of the agreed principles and rules concerning intervention. mIn the case of Kosovo, the NATO intervention has become a landmark in the evolution of the post-Cold War international politics. The NATO intervention, last part of the cycle, was claimed to be justified to restore human rights violations in the province. The cycle was that Yugoslavia faced a severe economic crisis in the early 1980s and it turned out to be a country characterised by instability and witnessed a bloody disintegration process. Coinciding with the major transformation in the international politics, end of the Cold War, the disintegration process accelerated in the late 1980s and it became a 'failed' or 'disfunctioning' state in the early 1990s when Croatia and Sovenia declared their independence, and Bosnia-Herzegovina and Macedonia later. Neglected by the 'international community' during the Bosnian war, the Kosovo crisis was internationalised in the late 1990s with the intensification of the ethnic and armed conflict. The NATO operation was conducted without a United Nations Security Council authorisation and tried to be legalised outside the UN but within the NATO mechanisms and legitimised on political and moral concerns. The intervention has become a landmark in the new international era and played a significant role in consolidating the place of the new interventionism in the post-Cold War era.