Russian military policy in Central Asia 1991-2001
Rusya'nın Orta Asya'daki askeri politikası
  1. Tez No: 140179
  2. Yazar: IŞIK KUŞÇU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜHA BÖLÜKBAŞIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Rusya Federasyonu, Orta Asya, askeri, güvenlik, işbirliği, çatışma, tehdit. vı, The Russian Federation, Central Asia, military, security, cooperation, conflict, threat. IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
oz RUSYA FEDERAS YONU'NUN ORTA AS YA'DAKİ ASKERİ POLİTİKALARI: 1991-2001 Kuşçu, Işık Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Süha Bölükbaşıoğlu Haziran 2003, 111 pages Bu çalışmanın amacı Rusya Federasyonu 'nun Orta Asya'da 1991-2001 döneminde izlediği askeri politikaları analiz etmektir. Bu noktada ortaya çıkan birincil soru Moskova'nın Orta Asya'daki devletlerle askeri bağlar oluşturması arkasındaki gerçek nedenin ne olduğu ve Moskova'nın bu hedefini gerçekleştirmede ne dereceye kadar başarılı olduğudur. Rusya Federasyonu Orta Asya bölgesinden kendi güvenliğine yönelik doğrudan tehditler algılamakta mıdır? Benim argümanım Rusya Federasyonu 'nun bölgeden milli güvenliğine yönelik doğrudan tehdit algılamadığı ancak bu tehditleri bölgede askeri araçları kullanarak ana aktör olmak için kullandığıdır.Bu çalışmada ilk olarak Rusya Federasyonu'nun 'Yakın Çevre' politikası odaklı dış politika süreçleri ve bunun temel güvenlik belgelerine yansımaları, ikincil olarak Rusya Federasyonu'nun Orta Asya'ya yöneliktehdit algılamaları, üçüncül olarak bu değişimin Rusya'nın bölge devletleriyle olan ikili askeri ilişkilerine yansımaları ve son olarak bölgesel güvenlik oluşumlarında değişen algılamaların rolü incelenecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RUSSIAN FEDERATION'S MILITARY POLICY IN CENTRAL ASIA IN: 1991-2001 Kuşçu, Işık M.S. Department of International Relations Supervisor: Prof.Dr. Süha Bölükbaşıoğlu June 2003, 111 pages The purpose of this dissertation is to analyze the Russian Federation's military Policy in Central Asia in 1991-2001. My main concern in this point is to figure out what is Moscow's real intention behind establishing military ties with the Central Asian states and to what extent is Moscow successful in accomplishing this aim? Does the Russian Federation perceive direct threats to its security from Central Asia? My argument is that the Russian Federation does not perceive direct threats to its national security from the region rather she uses these threats to be the main actor in the region by using military means. Throughout the thesis first the shift in the Russian Federation's foreign policy course regarding the 'Near Abroad' and its reflections on the basic security documents of the Russian Federation, second the threat perceptions of the Russian Federation in these regions, third reflections of this iiishift on Russia's bilateral military ties with these states and finally the role of the changing perception in the formation of regional collective security formations are to be analyzed.