Macedonia's post Yugoslav path: Cycles of crisis and surviual
Yugoslavya sonrası Makedonya: Krizler sarmalı ve yaşamı sürdürebilme
  1. Tez No: 93948
  2. Yazar: ŞADAN İNAN RÜMA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TÜRKEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ulus-devlet, toplum sözleşmesi, ortak devlet, kurumlaşmış etnik dialog, etnik denge, bölgesel istikrar, yaşamı sürdürebilme. VI, nation-state, social contract, common state, institutionalised interethnic dialogue, interethnic balance, regional stability, survival. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
oz YUGOSLAVYA SONRASI MAKEDONYA: KRİZLER SARMALI ve YAŞAMI SÜRDÜREBİLME Rüma, Şadan İnan. Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mustafa Türkeş Aralık 2000, 127 sayfa Soğuk Savaşın bitişi liberal demokrasinin dünyaya yayılması konusunda iyimserlik yaratmıştı. Etnik sorunların ortaya çıkışı ve geçiş sürecindeki sorunlar bu iyimserliği azalttı. Bu tezde, soğuk savaş sonrası dönemde liberal demokrasinin öngörüleri ile Makedonya özelinde ulus-devlet kuruluşu süreci arasındaki çelişkiler analiz edilmektedir. Çokuluslu Balkan devletlerinde ulus- devlet kurulmasının ortaya çıkardığı sorunları bertaraf etmek üzere önerilen ortak devlet modelinin, Makedonya örneğinde temelde aynı dışlayıcılığı koruduğu için çözüm olmaktan uzak olduğu gösterilmektedir. Geçiş süreci Makedonya örneğinde de görüldüğü üzere siyasi ve iktisadi gücün yeniden tanımlandığı bir süreç olarak ortaya çıkmıştır. Bu çerçevede, devlet siyasi ve iktisadi gücün yeniden dağılımında, kendi gücünü sınırlayan sürecin ana aktörü olmak gibi, paradoksal bir rol oynamaktadır.Makedonya'nın krizler sarmalında varlığım ve bağımsızlığım sürdürebilme sorunu birbirini takip eden süreçler olarak ortaya çıkmıştır. Çokuluslu oluşu, diğer bölge 1C YMSE&ÖGRETÎM KURULU ©O&ÜMÂJCTASYON MEMKEZİaktörlerinin Makedonya konusundaki duyarlılığı Makedonya'yı krizler sarmalına sokmuş ve bu sarmalın oluşturduğu dengede varlığım sürdürmesini sağlamıştır. Ulus-devletin inşası sürecinde ortak ulusal çıkar ile farklı milliyetçi söylemler arasındaki çelişki Makedonya örneğinde açık olarak görülmektedir. Bütün bölge ülkeleri, Makedonya da dahil, bu çelişkiyi yaşadılar. Uluslararası toplum bu süreçte Makedonya'nın varlığını sürdürmesi doğrultusunda politika izleyerek bölgesel denge çerçevesinde varlığını koruyan Makedonya'nın bu durumu muhafaza etmesine katkıda bulunmuştur. Krizler döngüsünde varlığım idame ettirmekle birlikte, iç politikada veya bölgesel değişikliklere bağlı olarak Makedonya'nın krize açık olduğu gerçeği gözardı edilemez. NATO'nun Kosova'ya müdahalesi ile başlayan ikinci kriz dalgası çerçevesinde Makedonya'da etnik dengenin bozulması, ekonomik gücün yeniden dağılımı, artan yoksulluk ve özelleştirmeye bağlı olarak Yunanistan'ın giderek artan etkisi, Makedonya'nın karşılaşabileceği potansiyel sorunlu alanlardır. Bu çerçevede Makedonya'nın batıya entegrasyonu da oldukça sorunlu görünmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MACEDONIA'S POST YUGOSLAV PATH: CYCLES OF CRISIS AND SURVIVAL Rüma, Şadan İnan, M.Sc, Department of International Relations Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mustafa Türkeş December 2000, 127 pages This thesis analyses the contradictions between the tenets of liberal democracy and the nation-building process as they apply to Macedonia. Nation-state has been essentially incompatible for multiethnic Balkans because of its essentially exclusionist character. Common state has been recently proposed to overcome the problems posed by the nation-state formation. However, common state carries out the same exclusionist character in Macedonia because of its bi-national tendency. Transition as a process of redefinition of the economic and political power can be observed in Macedonia. In this framework, state has played a paradoxical role in the redistribution of economic and political power, since it is the main actor in the process that aims to limit its activities. Macedonia has gone through cycles of crisis and survival in domestic and regional contexts because of its multiethnic character and concerns of its neighbours. First cycle was marked by dismemberment of Yugoslavia and Macedonia's independence. All regional actors, including Macedonia, have lived the dilemma, that 111nationalism is not necessarily consonant with national interest. International community has supported the regional balance that helped Macedonia's survival. However, it can be argued that Macedonia is inherently susceptible to crises both in domestic and external context. The second cycle of crisis sparked by NATO intervention into the Kosovo conflict. Potential points of crisis include the interethnic balance and the impact of the Kosovo crisis, the economic power redistribution, increasing poverty and Greece's increasing economic influence through privatisation. Given its problems, the integration of Macedonia into the Western system seems difficult.